Vágólapra másolva!
A Tesco összes boltja kinyit március 29-én, több Spar, Lidl, és Auchan is várja majd a vásárlókat. Bár most vasárnap már nem nyithatnak ki a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, de a Metró is nyitva lesz vasárnap.
Vágólapra másolva!

A szabályozás szerint 5 vasárnap nyitva tarthatnak azok a boltok, amelyeknek egyébként a decemberben elfogadott törvénymódosítás miatt zárva kellene lennie. A négy vasárnap az adventi időszakra vonatkozik, de a fennmaradó egy szabad lehetőséget nagyon sok kereskedő a húsvéti ünnepek miatt március 29-én használja ki.

A húsvéti bevásárlási roham miatt most vasárnap több bolt is kinyit Fotó: Marton Szilvia - Origo

A kutakon zárva lesz a bolt

A Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosítás szerint azokra az üzemanyagtöltő állomások területén működő üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot.

Hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása is. A módosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék, vagyis vasárnapi pótlék jár, illetve meghatározza, hogy a munkavállalókat munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

AB-hez viszik a boltzár-ügyet

Alkotmánybírósághoz fordul a VOSZ és Liga a vasárnapi boltzár miatt – mondta Gaskó István a Liga elnöke. A Liga elnöke szerint az Alkotmánybíróság előtt azért állna meg beadványuk, mert annak legalább három pontja a jogalkotási törvénybe ütközik.

A Liga szerint a vasárnapi boltzár jogszabályai a jogalkotási törvénybe ütköznek Fotó: Marton Szilvia - Origo

Példaként említette, hogy nem volt hatásvizsgálat a vasárnapi boltzárról, nem volt elég ideje a kereskedelmi szektornak a felkészülésre, és mindenféle boltméret és tulajdonosi kör alapján különbséget tesz a törvény. Gaskó István azt mondta, elképzelhetőnek tartják, hogy ombudsmani segítséggel az Alkotmánybíróság jogellenesnek minősíti a vasárnapi boltzárról hozott törvényt.

A buszok is megállnak

Megállnak a BKV-buszok a most vasárnap nyitva tartó bevásárlóközpontoknál. A húsvét előtti utolsó vasárnap - élve a törvény adta lehetőséggel - nyitva tart egy-egy budakeszi, fóti és vecsési bevásárlóközpont, amelyek elérhetők lesznek közösségi közlekedési járatokkal is - derül ki a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből.