Feloldotta a palesztin vámkorlátozást Izrael

Vágólapra másolva!
Az izraeli kormány biztonsági és humanitárius okok miatt újra folyósítani kezdi a Palesztin Hatóságnak a számukra beszedett vámokat - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal.
Vágólapra másolva!

A napokban Móse Jaalon védelmi miniszter, valamint a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat együttes közösen javasolta, hogy ismét utalják át a Palesztin Hatóságnak az utóbbi hónapokban számukra beszedett vámjövedelmeiket. Az izraeli kormány az év elején „büntetésből” visszatartotta Palesztin Hatóság vámbevételeit, miután a palesztin önkormányzat januárban egyoldalúan kérte felvételét a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tagjai közé.

Komoly érvágás volt

Mahmúd Abbász palesztin elnök provokációnak nevezte a vámbevételek visszatartását, mivel a vámbevételek a palesztin büdzsé kétharmadát tették ki. A döntés miatt 40 százalékkal csökkenteni például a közhivatalnokaik bérét. A palesztin hatóságokat illető vámokat 1993 óta az izraeli vámhatóság szedi be, majd visszaosztják a ciszjordániai kormánynak. A januári döntés óta mintegy két és félmilliárd sékel (százhetven milliárd forint) esett ki a palesztin költségvetésből. Az összeget Jeruzsálem részben visszafizeti, levonnának viszont bizonyos korábbi tartozásokat.

Feszült helyzet

Az izraeli miniszterelnöki hivatal humanitárius okokkal magyarázza a döntést. Az biztonsági erők szerint a források megvonása robbanásveszélyes helyzetet hozott létre a palesztin oldalon. A hadseregben a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapjának értesülései szerint attól tartottak, hogy a palesztin gazdasági helyzet romlása miatt lázongások, rendbontások és terrorakciók lesznek Ciszjordániában, amit az utóbbi években viszonylagos nyugalom és biztonsági stabilitás jellemzett.