Hatalmas baki a Fidesznél

varga mihály rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztató 2014.12.04
Vágólapra másolva!
Fideszes politikusok több nyilatkozatban is megpróbálták összemosni a mostani Buda-Cash-botrányt a kilencvenes évek csalásával, a Globex-üggyel. Az Index kiderítette, hogy Rogán Antal és Varga Mihály is nagyot tévedett: összekevertek két Gyarmati Jánost, akiknek semmi közük egymáshoz. A Fidesz lényegében elismerte a tévedést, de nem kér bocsánatot.
Vágólapra másolva!

Furcsa módon ugyanazok az emberek kerülnek elő a Buda-Cash-ügyben, akik korábban már eltüntettek pénzt, köztük közpénzeket is a nyilvánosság elől - mondta Varga Mihály a TV2 Mokka című műsorában. Példáként említette a Globex volt vezetőjét, Gyarmati Jánost, a Buda-Cash korábbi vezérigazgatóját.

Varga Mihály összekeverte Gyarmati Jánost Gyarmati Jánossal Fotó: Bielik István - Origo

Adódik a kérdés, hogy akivel kapcsolatban egyszer már bűncselekmény felmerült, vagy pláne, akivel szemben jogerős bírósági ítélet van, az mit keres még a gazdasági életben, hogyan lehet rá pénzt bízni - fogalmazott a miniszter.

Rogán is összekeverte

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Buda-Cash-ügy szerinte „újabb szocialista brókerbotrány”, és Rogán egyenként, név szerint is megtámadta a cég egykori vezetőit. Rogán Antal érdekesnek nevezte, hogy hosszú ideig lehetett a Buda-Cash vezérigazgatója az a Gyarmati János, aki korábban a Globex-ügy gyanúsítottja volt.

Rogán Antal és Varga Mihály azonban komoly hibát vétett – írja az Index. A Buda-Cash egykori vezérigazgatója ugyanis nem ugyanaz a Gyarmati János, aki a Globex-ügy egyik gyanúsítottja volt. Az Index megtalálta a Globex-ügy érintettjét, aki közölte, hogy semmi köze a Buda-Cash-botrányhoz, összemostak vele, csak névrokonok Gyarmatival.

Rogán Antal is a globexes Gyarmati Jánossal példálódzott Forrás: MTI/Illyés Tibor

A globexes Gyarmati János azt is mondta, hogy Varga Mihály kijelentésével ellentétben soha nem volt a Globex vezetője. Úgy keveredett az ügybe, hogy az ingatlanforgalmazó cége üzletelt a Globexszel, és „közreműködött értékpapírok visszadátumozásában”. Emiatt lett gyanúsított, ám mivel vallomást tett és együttműködött a hatóságokkal, őt még pénzbírságra sem ítélték – írta meg korábban az Origo.

Gyarmati nem perel

A globexes Gyarmati azt mondta, nem tervezi, hogy pert indít Rogán Antal és Varga Mihály ellen a kijelentéseik miatt. A buda-cashes Gyarmati János ügyvédje, Bánáti János nem kívánta minősíteni a fideszesek tévedését.

Tévedtünk, de nem kérünk bocsánatot

A Fidesz elismerte a tévedést de nem kérnek bocsánatot.

Sem Rogán Antal, sem Varga Mihály nem kér bocsánatot Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

Varga Mihály nevében az NGM sajtó azt írta, „számos honlapon, újságban, hírműsorban tényként kezelték, hogy a Buda-Cash-ügyben érintett Gyarmati János azonos a korábbi Globex-botrány egyik gyanúsítottjával. Varga Mihály is a sajtóból értesült erről az információról” – közölték.

A Fidesz reagált

Az Index által észrevett bakiról a Fidesz azt közölte: ez az ügy nem Gyarmati János személye miatt szocialista brókerbotrány, hanem azért, mert a Buda-Cash korábbi felügyelőbizottsági elnöke, Antali Károly a Bajnai-kormány kormánybiztosa és miniszteri kabinetfőnöke volt.

A nagyobbik kormánypárt úgy véli, hogy a pénzek eltüntetését a szocialisták törvénymódosításai tették lehetővé, és Bajnai Gordon kormánya láthatóan megbízott a Buda-Cash vezetőiben.