Feljelentést tesz az MSZP a Buda-Cash ügyben

lukács zoltán, mszp, fidesz, drb, buda cash, feljelentés
A DRB-csoport egy fideszes botrány áldozata - mondta Lukács Zoltán
Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést az MSZP. A szocialisták azt akarják kideríteni, mekkora felelőssége van az államnak a Buda-Cash botrányban.
Vágólapra másolva!

Bűnpártolás, hivatali hatalommal való visszaélés, és vesztegetés elfogadása miatt tesz feljelentést az MSZP ismeretlen tettes ellen a Buda-Cash Brókerház ügyében. „A DRB Bank egy fideszes botrány áldozata” - mondta Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke.

Az állam felelősségét is vizsgálnák

A bankot birtokló Buda-Cash tulajdonosai ellen a múlt héten indult eljárás. A brókerház 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni, ezért a működési engedélyét visszavonták, csakúgy mint a DRB csoportét. Az MSZP szerint a tulajdonosok mellett az állam felelősségét is vizsgálni kellene.

A szocialisták szerint a kérdés az, hogy az államigazgatást minden tőle telhetőt megtette-e, hogy megelőzzenek egy ilyen esetet. Az MSZP jogi tanácsadói szerint csak vesztegetéssel lehetett eltűntetni 100 milliárd forintot.

Az MSZP szerint DRB-csoport fideszes botrány Forrás: Origo

Ugyanúgy, mint a Széchenyi Bankot?

A DRB másfél éve még takarékszövetkezet volt, és a Fidesz közreműködésével lett bank. A bankból alig egy év alatt eltűnt 100 milliárd forint, majd a Fidesz segítségével bedöntötték a bankot - mondta Lukács Zoltán. Az is gyanús az MSZP szerint, hogy a takarékszövetkezet bankká válása előtt nem sokkal olvasztották be a pénzügyi felügyeletet (PSZÁF) a jegybankba. „A DRB-t ugyanúgy tönkretették, mint a Széchenyi Bankot” - mondta az MSZP alelnöke.

A Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét tavaly decemberben vissza az MNB. A hivatalos indoklás szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, ezért a további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.