A jegybank besegít a kártalanításban

Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet 2015. február 26 Észak-magyarországi Regionális Bank
Miskolc, 2015. február 26. Tanácstalan emberek állnak sorba a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt 2015. február 26-án, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik. A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért február 24-én azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál, így az ÉRB-nél is korlátozó intézkedéseket rendelt el. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Betétbiztosítási Alap között létrejött szerződés alapján az MNB az OBA részére likviditási kölcsönt nyújt annak érdekében, hogy az OBA 20 munkanapon belül kártalaníthassa a DRB Bankcsoport Bankjainak érintett betéteseit, közölte a jegybank.
Vágólapra másolva!

Az MNB és az OBA között létrejött kölcsönszerződés célja a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt-nél, a BRB BUDA Regionális Bank Zrt-nél, Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt-nél, és az ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank Zrt-nél, mint OBA tagintézeteknél a betétesek zavartalan kártalanításának elősegítése, olvasható az MNB hónlapján.

Mint írják, a hitelintézeti törvény szerint március 3-tól kezdve az OBA-nak 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítania kell az érintett bankok biztosított követeléssel bíró betéteseit.

100 milliárdos keret

A jegybanki kölcsön folyósítására a jogszabályi előírásokra tekintettel és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor. A kölcsön összege nem haladhatja meg a 107,12 milliárd forintot, közölte a jegybank.

Az MNB a törvényben nevesített eszközeivel mindent megtesz a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és erősítése érdekében, írja az MNB.