102 milliárd veszteség az OTP-nél

bejárat cégnév Duna Tower irodaház ÉPÜLET felirat FOTÓ irodaház OTP Bank pénzintézet plakát reklám TÁRGY OTP Bank Budapest, 2014. július 12.
Az OTP Bank bejárata a Duna Tower irodaházban a főváros XIII. kerületében, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Népfür
Budapest, 2014. július 12. Az OTP Bank bejárata a Duna Tower irodaházban a főváros XIII. kerületében, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Népfürdő utcában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Az OTP bankcsoport 102 milliárd forintos számviteli veszteséget ért el 2014-ben az előző évi 64 milliárd forintos eredménnyel szemben. Az orosz és ukrán veszteségek miatt 19 százalékkal csökkent a csoport adózott eredménye, de nem vonulnak ki a régióból. 
Vágólapra másolva!

A jelentős visszaesés az adózás után -220 milliárd forintot meghaladó rekord nagyságú korrekciós tételnek köszönhető, derült ki az OTP 2014. évi eredményének összefoglalójából. A fogyasztói szerződésekre vonatkozó jogszabályi változások 156 milliárd, a magyar és szlovák bankok által fizetett bankadó 30 milliárd, az ukrajnai válság következtében bezárt krími, illetve kelet-ukrajnai kintlévőségekre képzett kockázati költségek összesen 33,5 milliárd, míg az ukrán részesedések értékvesztése 5 milliárd forintos veszteséget okozott.

Nem volt egy jó év az OTP-nél Forrás: MTI/Faludi Imre

A korrigált éves adózott eredmény 118 milliárd forint volt, a 19 százalékos éves csökkenés elsősorban a működési eredmény 7 százalékos mérséklődésével magyarázható. A negyedik negyedéves korrigált eredmény 10,2 milliárd forint volt.

Maradnak Ukrajnában

Kérdésekre válaszolva Csányi Sándor elmondta, hogy nincs olyan terv, mely szerint kivonulnának Ukrajnából, ha tehetik, maradnak, de ez nem csak az OTP-n múlik. Az orosz és ukrán piaccal kapcsolatban azt mondta, hogy a tavalyi évvel szemben 2015-ben kisebb veszteségekre számítanak.

Érdeklődnek a Citibank iránt

Pályázunk, természetesen, mondta Csányi Sándor arra a kérdésre, hogy pályáznak-e a Citibank lakossági üzletágára. A bankvezér hozzátette, hogy ezzel nincsenek egyedül, hiszen több bank is pályázik a lakossági piacról kivonuló bankra.

Óvatosabb akvizíciós politikát folytatunk, mert a stabilitás fontosabb, mint a növekedés, mondta Csányi Sándor. A Sberbankkal kapcsolatban is elmondta, hogy megvizsgálnák annak a lehetőségét, hogy ajánlatot tegyenek érte. Azokon a piacokon ahol jelen vagyunk és pici a részesedésünk, elsősorban ott próbálunk akvizícióval piaci részesedést szerezni, tette hozzá az OTP elnöke.