Enyhítenék az oroszok az élelmiszer-embargót

bioélelmiszer, tudatos vásárlás, tudatos fogyasztás
Minden harmadik vásárló keresi a biocikkeket, hajlandó is többet fizetni értük
Vágólapra másolva!
Oroszország keresi annak a lehetőségét, hogy miként enyhíthetné Magyarország és Görögország esetében - kérésükre - az európai uniós tagországokkal szemben tavaly augusztusban elrendelt élelmiszer-embargót.
Vágólapra másolva!

Ezt Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter mondta Milánóban, ahol a helyi üzleti élet képviselőivel találkozott.

A magyarok és a görögök kérték

Az orosz illetékes megfogalmazása szerint tárgyalt az olaszokkal a szankciók kérdéséről, de "sajnálatos módon, a szankciók bevezetése vagy megszüntetése nemzetek feletti szervezetek kompetenciája".
Alekszej Uljukajev kijelentette: ami az egyes országokat érinti, Magyarország és Görögország arra kérte Oroszországot, hogy szüntesse meg az embargót. Ezzel kapcsolatban az orosz illetékes hangsúlyozta, hogy "olyan megoldást kell találni, ami nem mond ellent a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak. Egyes országok kiemelése ellentmond az WTO normáinak".

Forrás: Thinkstock

"Olyan megoldást kell találni, amely lehetővé tenné, hogy ezeknek az országoknak a cégei kölcsön nyersanyag feldolgozásával bejuthassanak az orosz piacra. Most keressük ezeket a megoldásokat. Ennek kidolgozására szóbeli felkérés már van, írásban egyelőre még nem láttam" - mondta az orosz miniszter.

80 millió euró veszteség

Az Oroszország elleni szankciók éves szinten 80 millió euró veszteséget jelentenek a magyar mezőgazdasági exportnak - írta Navracsics Tibor tavaly nyáron, aki akkor még külgazdasági és külügyminiszter volt egy Twitter-bejegyzésében.

80 millió eurós vesztesége lehet a magyar mezőgazdaságnak Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Egy évig tartó embargó

Oroszország tavaly nyáron jelentette be, hogy egy éven át nem engedi be a területére az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából származó marhahúst, sertéshúst, gyümölcs- és zöldségtermékeket, baromfit, halat, sajtot, tejet és tejtermékeket. Az embargó több száz millió euró kárt okozhat az európai uniós termelőknek.