Válaszolt a roma önkormányzat Hadházy Ákosnak

karácsony nemzetiségek
Budapest, 2013. december 20. Egy lány táncol az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) karácsonyi ünnepségen a szervezet budapesti székházában 2013. december 20-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az Országos Roma Önkormányzat szerint Hadházy Ákos LMP-szóvivő téves információk alapján hibásan állítja azt, hogy elherdáltak 300 millió forintnyi támogatást.
Vágólapra másolva!

"Az ORÖ programjai transzparens és ellenőrzött keretek között zajlanak. Mindenki számára biztosítjuk a programban történő részvételt és a hiteles tájékoztatást. Hadházy Ákos úrnak személyes találkozó keretében szívesen bemutatjuk a projekt előrehaladását" - áll az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Hadházy Ákos LMP-szóvivő nyilatkozatára adott válaszában. Az ORÖ szerint a projekt megvalósítása ellenőrzött és elfogadott költségvetés mentén, a jogszabályoknak megfelelően történik.

A semmire költötték el?

Az ORÖ szerint Hadházy Ákos téves információkból hibás következtetéseket vont le. Hadházy Ákos korábban azt állította, az ORÖ "a semmire" költötte el azt a 300 millió forintos uniós támogatást, amit a kormánytól a romák munkavállalásának támogatására kapott. Az LMP szóvivője feljelentést fog tenni az ügyben.

A semmire költöttek el 300 millió forintot Forrás: MTI/Soós Lajos

Híd a munka világába

A Híd a munka világába EU-s társfinanszírozású program az Országos Roma Önkormányzat, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Türr István Képző és Kutató Intézet konzorciuma által közösen megvalósított program, tájékoztat közleményében az ORÖ. A program keretében létrejön egy (a közfoglalkoztatás rendszerétől függetlenül működő), a hátrányos helyzetűek által létrehozott és működtetett országos foglalkoztatási szövetkezet, ami képes biztosítani a hátrányos helyzetűek folyamatos munkapiaci jelenlétének szervezeti és szervezési hátterét.

Már kilencezer

A projektben már közel kilencezer hátrányos helyzetű vesz részt, akiknek a képzése megkezdődött. Valamennyien szeretnének a foglalkoztatási szövetkezet tagjává válni, írja az ORÖ. A szervezet emlékeztet rá, hogy Henri Malosse, az EU Gazdasági és Szociális Bizottságának elnöke, magyarországi látogatásán példa értékűnek minősítette a foglalkoztatási szövetkezet létrehozására vonatkozó törekvésüket, kijelentette, hogy azt európai modellé kell fejleszteni és személyesen támogatja Magyarországot és a szövetkezetet a program megvalósításban.

Egy lány táncol az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) karácsonyi ünnepségen a szervezet budapesti székházában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Etnikai szegregáció?

"Rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP a kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak. A történelem igazolja, hogy csak a leszakadó csoportok tudatos és transzparens integrálásával, az egzisztenciális katasztrófák tömeges bekövetkezési lehetőségének csökkentésével előzhető meg a szélsőséges ideológiák térnyerése, az ellenséges társadalmi indulatok kialakulása és elszabadulása" - figyelmezteti az ORÖ Hadházy Ákost.