Nem engedték be a gyárba a szakszervezeti vezetőket

Forma-1, Fernando Alonso, Ferrari, Bridgestone, 2010
Vágólapra másolva!
Nem engedte be a kormány stratégiai partnere, a Bridgestone a szakszervezeti vezetőket a cég környei telephelyére. A Bridgestone az közölte az Origóval, írásban tájékoztatták a szakszevezeti vezetőket arról, hogy mikor tudják őket fogadni.
Vágólapra másolva!

Székely Tamás a VDSZ elnöke az Origónak az mondta, levélben értesítették a Bridgestone vezetőit a csütörtöki látogatásukról. A Brigestone válaszlevelében azt írta, a telephelyre 16 és 18 óra között léphetnek be. A munkavállalók többségének 16 óra körül lejár a munkaideje – tette hozzá Székely Tamás, ezért a látogatást délre időzítették. A környei telephely biztonsági szolgálata megtiltotta, hogy a szakszervezet vezetői belépjenek a Bridgestone üzemi területére. Az közölték velük, jöjjenek vissza 16 és 18 óra között.

Világméretű mozgalmat indít a VDSZ

Székely Tamás szerint a Bridgestone súlyosan megszegte a törvényt azzal, hogy nem engedték be a gyárba a VDSZ elnökét és a helyi szervezet egyik tisztségviselőjét, hogy egyeztethessenek a munkahelyi érdekvédelmi vezetőkkel.

A környei telepen gumiabroncsokat gyártanak Forrás: Ferrari

A VDSZ elnöke azt mondta, adóügyi papírokat akartak átadni a gyárban dolgozó szakszervezeti tagoknak, mivel a szakszervezeti tagdíjjal az adóalap csökkenthető.

A VDSZ világméretű szolidaritási mozgalmat indít a kormány egyik stratégiai partnerénél, a japán Bridgestone-nál dolgozókért. A VDSZ a 25 millió tagot tömörítő IndustriAll Global Uniontól kér támogatást.

Nem ez az első konfliktus

Székely Tamás hozzátette, nem ez az első konfliktus a japán tulajdonú cég és a szakszervezet között, a VDSZ a mostani látogatáskor is többször figyelmeztette az illetékeseket, hogy a szabad szervezkedés alapvető jog, annak megakadályozása törvénysértés.

Jogi vita áll a háttérben

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. az Origóval azt közölte, hogy egy volt munkavállalójuk, aki a tatabányai gyár HR osztályán dolgozott, január 22-én meglátogatta a tatabányai gyárat. A volt alkalmazott 2013 közepe óta nem munkavállalója a Bridgestone-nak, és még a látogatás előtt tájékoztatták arról, hogy a vezetőség csak 16 órától tudja fogadni.

A Bridgestone és a volt alkalmazott jogi vitában áll egymással mióta a vállalat elbocsátotta- közölte a Bridgestone. A Bridgestone menedzsment nem kíván beavatkozni semmiféle jelenleg zajló jogi eljárásba, melyet a Tatabányai Bíróság folytat a konkrét ügyben – közölték.

A Bridgestone sajnálja, hogy a hivatalos szakszervezeti képviselő, Bridgestone munkavállalókat zaklat Európában, akik nem érintettek ebben a témában és a Tatabányai gyár szenior menedzsereiről terjeszt különféle állításokat.