Így játssza ki a vasárnapi boltzárat a Spar

OMW, Spar Expressz
Budapest, Bogdáni út
Vágólapra másolva!
Kiskaput talált a vasárnapi boltzárat elrendelő törvényben a Spar: az üzletláncnak ehhez csak egy benzinkúthálózatot kellett megnyernie partnernek.
Vágólapra másolva!

A kormány szándéka az volt, hogy a benzinkutakon működő boltokat is bezárják éjszakára és vasárnapra – legalábbis három fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf, Mengyi Roland és Vas Imre előterjesztésének ez volt a célja, ugyanis a kutakat mégsem lehet csak úgy bezárni.

A fideszes képviselők módosító indítványában ez olvasható: „Az az üzemanyagtöltő állomás területén működő üzlet, amely nem értékesít üzemanyagot, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül.”

Üzemanyagot (is) kell árulni

Tiszta sor: bezárhat az összes kávézó, kisbolt, amely egy benzinkút mellé, vagy eleve a töltőállomás területére települt. De mi van akkor, ha ugyanaz a cég árulja a 95-ös benzint és a tejet? Az kinyithat.

Kiskaput talált a Spar Fotó: Bielik István - Origo

Az egyik OMV-kúton ki is próbáltuk: előbb tankoltunk, fizettünk, majd vettünk ezt-azt, és azt is kifizettük. A két blokkon pedig ugyanaz a cégnév szerepelt.

Benzinkúthoz képest nem drága

A benzinkúti shopokban eddig is sok mindent meg lehetett venni, de igen borsos áron. A két lánc együttműködésével jelentősen olcsóbbak lettek a termékek: a nyitás előtt egy héttel az egyik pénztároslány azt mondta, hogy minden annyiba fog kerülni, mint egy átlagos Sparban.

Ez nagyjából így is lett: egy liter tej 200, egy császárzsemle 35, egy tejföl 160, míg egy csomag paprikás kolbász 300 forint. Egy félliteres Coca-Cola bőven 300 forint felett volt egy hónapja, most 235. Tehát nem feltétlenül olcsó boltról van szó, de benzinkutakon korábban nem ehhez szoktunk.

Benzinkúton nem ilyen árakhoz szoktunk Forrás: Origo

A Spar a beszállító

Az OMV Hungária Kft. hálózatába 169 töltőállomás tartozik – ebből 165 van az OMV tulajdonában –, valamennyi töltőállomáson van shop, és minden esetben ugyanaz a magyar kisvállalkozás üzemelteti az adott töltőállomást és a hozzá tartozó shopot, válaszolta az Origónak az OMV.

A Spar-emblémával ellátott OMV-shopoknál a fő – de nem kizárólagos – beszállító a Spar Magyarország Kft.

Nincsenek üzleteik

Az ilyen shopokba betérő vásárlót ugyanaz a kisvállalkozás szolgálja ki, ha üzemanyagot vesz, és akkor is, ha például élelmiszert vásárol, közölte az OMV. A cég válaszából az is kiderült, hogy a Spar Magyarország Kft.-nek nincsenek üzletei az OMV töltőállomásain.

Megtalálták a kiskaput

„A fentiek értelmében az OMV úgy értelmezi a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény 2015. március 17-én elfogadott módosítását, hogy az továbbra sem tiltja meg az olyan OMV töltőállomások shopjainak nyitva tartását, amelyeken megjelenik a Spar emblémája, így azok az említett módosítás hatálybalépését követően vasárnapokon is nyitva tartanak” – válaszolta az OMV.

Jelenleg 14 shop működik Spar-emblémával, és további hét helyszínen folynak átalakítások ebből a célból.