Az egészségügy és a demográfia lehet a jövő befektetése

dollár erő
Vágólapra másolva!
A demográfiai változások miatt például az egészségügy lehet az a terület, amelyet érdemes figyelemmel követni a Fidelity International szerint, ha befektetéseken, megtakarításaink jövőjét illetően tervezünk, hiszen egyértelmű folyamatok zajlanak a világban: öregedő társadalmak, egyre több egészségügyi kiadás. 
Vágólapra másolva!

Egyre több szó esik az elöregedő társadalmak gazdaságra gyakorolt hatásairól, illetve hogy a fejlett országok az alacsony születésszám miatt is óriási gazdasági kihívásokkal nézhetnek szembe a következő évtizedekben. A téma manapság az Európát érintő migrációs-hullám párhuzamosan vetődik fel, de számos más aspekutusa is van a témának, amire először nem is gondolnánk. Pedig saját jólétünk és megtakarításaink szempontjából is érdemes eltűnődni rajta.

2050-re a Föld 9,6 milliárd lakosának már 21 százaléka lesz 60 év feletti, vagyis a következő 35 évben ez a korosztály megduplázódik a népességen belül.

Forrás: Fidelity International

A Fidelity International nemzetközi alapkezelő ezért azt tanácsolja, hogy a befektetők kísérjék figyelemmel azokat a cégeket, amelyek ezeket a változásokat követik. A napjainkban gyorsan változó piacokon bizonyosság, hogy a lakosság átalakulása a gazdasági életre is jelentős hatással lesz a következő évtizedekben.

A teljes népesség növekedésének háromszorosa az idősek növekedése, nem véletlen, hogy

az egészségügyön belül is elindult egyfajta specializáció, amely a 60 év felettiekre építő szolgáltatásokra fókuszál.

Az öregedés dinamikája a szakértők szerint növekedni fog, a lakosság egyre tovább él, ez a tény pedig új utakat nyit meg a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek kezelésében, de a cukor-és vesebetegségek terén és áttörő változásokra lehet számítani.

Egyre tovább él a lakosság, így viszont egyre többet költ majd az egészségügyre Forrás: RIA Novosti/Sergey Malgavko

„Az urbanizáció és a népesség növekedése, ezek hatásai, mint például az elhízás, a diabetes, mind olyan gazdasági tényezőkké válnak, melyek meghatározzák a befektetők gondolkodását”

– magyarázta Hilary Natoff, a Fidelity Globális Demográfiai Alapjának menedzsere.

Az életkori függőségi ráta, amely a fiatalok és idősek arányát határozza meg, Japánban és Európában, így Magyarországon sem kedvező, ebből kifolyólag érdemes olyan cégekbe fektetni, amelyek a 60 feletti korosztályt kiszolgáló szolgáltatásokhoz köthetőek.

Az időskori függőségi ráta (azaz eltartottak aránya) túl van az inflekciós pontján, ez számos országban komoly problémákat vetít előre Forrás: Fidelity International

Az egészségügy és a demográfia lehet a jövő befektetése

A számítástechnikába a 70-es években volt érdemes befektetni, hiszen akkor indult el az folyamat, ami most lehetővé teszi, hogy a telefonunkon rendeljünk laptopot, a következő évtizedekben a Hilary Natoff szerint a demográfiai változásokat követő iparágak és cégek eredményeit érdemes szemmel követnünk. A GDP ingadozás és a gyorsan változó gazdasági trendek mellett a népességben végbement idősödési folyamatokat követő vállalatok folyamatos növekedést produkáltak, és előreláthatólag ez a jövőben sem változik sokat és jelentősen befolyásolni fogja a befektetési stratégiákat.

A fejlett világban az átlagéletkor 5 évvel nőtt, a fejletlen régiókban pedig 15-tel, az Egyesült Államokban a krónikus betegségek egyre gyakoribbak, az ezekre szabott terápiák pedig egyre fejlettebbek és népszerűbbek. Egyének géntérkép felállításának költsége 1 milliárd dollárról 1000-re csökkent az elmúlt évek alatt, a személyre szabott gyógyítás egyre nagyobb teret kap, ezért

a demográfiai trendekből várhatóan az egészségügy óriásit profitál majd.

Urbanizáció és vízhiány

A demográfia mellett az urbanizáció a másik faktor, amely számos gazdasági szektort erősíthet fel a jövőben, 2024-re 4 milliárddal többen laknak majd városokban, ez az energia felhasználás négyszeresét vonja magával, a vízhasználat pedig 2,5-szörösére nő majd.

Kenyai asszonyok állnak sorban vízért Forrás: Anadolu Agency/Thomas Campean

A vízhiány már napjainkban is sokat vitatott téma, 2025-re a becslések szerint 1,8 milliárd ember él majd olyan környezetben, ahol a vízellátás problémákba ütközik. A Fidelity éppen ezért befektetés szempontjából már vizsgálja azokat a vállalatokat, akik a víz tisztítása, a gazdaságos vízfogyasztás köré rendezték tevékenységeiket.

Forrás: Fidelity International