Sötét előrejelzés jött Oroszország jövőjéről

Vlagyimir Putyin Putin Oroszország
Russian President Vladimir Putin speaks during the 7th annual VTB Capital "Russia Calling!" Investment Forum in Moscow on October 13, 2015. AFP PHOTO / POOL / SERGEI KARPUKHIN
Vágólapra másolva!
A rekord alacsony olajárak, a nemzetközi szankciók és a költséges külpolitikai beavatkozások nem festenek túl szép jövőt az orosz gazdaság számára. Lehet mindez még rosszabb? Van, aki szerint igen.
Vágólapra másolva!

A Világbank szeptemberi számításai szerint az orosz gazdaság idén 3,8 százalékkal zsugorodhat, ráadásul az év első felében bekövetkezett 8,5 százalékos csökkenés a reálbérekben tovább növeli az amúgy is magas szegénységi rátát, és erősen gyengíti a fogyasztói keresletet.

Borús jövő

Mindazonáltal a világ második legnagyobb alumínium-gyártójának számító orosz Rusal vezérigazgatója úgy látja, a legrosszabb még hátravan.

és még számos problémát meg kellene oldani” – mondta Oleg Gyeripaszka a CNBC-nek.

A milliárdos hozzátette, nem gondolja, hogy a következő kilenc hónapban látni fogjuk a mélypontot.

A megoldásra váró problémák között Gyeripaszka megemlítette a nyersanyagpiacok volatilitását, az állami vállalatok túl nagy szerepét, az állami intervenciókat, illetve az orosz adósságpiac elégtelenségét az egész pénzügyi rendszerrel egyetemben. A vállalkozó kiemelte továbbá, hogy egyes konfliktus megoldása is várat még magára. Ezzel utalhatott például az oroszok szíriai bombázásra, valamint az oroszpárti milíciákra Ukrajnában, melyeket sokak szerint az oroszok támogatnak.

Moszkvában idén is korán jött a tél, de úgy tűnik, hogy a gazdaság is maradhat még a lefagyott állapotban Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Hol a mélypont?

Mindazonáltal vannak ellentétes vélemények is Oroszországban. Alekszej Jakovickij, az eszközállomány tekintetében második legnagyobb orosz bankhoz, a VTB-hez tartozó VTB Capital vezetője éppen a CNBC-nek nemrég arról nyilatkozott, hogy szerinte az orosz gazdaság elérte, de legalábbis erősen megközelítette a mélypontot.

„Nyilvánvaló, hogy az orosz gazdaság egy kemény átalakuláson megy keresztül, melyet nagyrészt külső sokkok vezérelnek. Azt mondanám, hogy vagy a mélyponton vagyunk, vagy ahhoz nagyon közel. Azt gondolom, kezdjük látni a fordulat korai jeleit” – mondta.

Jakovickij jövőre enyhén pozitív eredményt vár a GDP tekintetében, ami ellentmond a Világbank szeptemberben csökkentett várakozásának, mely szerint alapesetben 0,6 százalékkal zsugorodhat 2016-ban az orosz gazdaság. A Rusal vezére a gyenge rubel pozitív hatásaira alapozza visszafogott optimizmusát, illetve arra, hogy a tőke elkezdett visszatérni Oroszországba.

Ez utóbbit igazolja, hogy

a legfrissebb adatok szerint 5 éve először mértek negyedéves szinten nettó tőkebeáramlást Oroszországba.

Az orosz jegybank előzetes adatai szerint 5,3 milliárd dollár értékű tőke érkezett az országba július és szeptember között.

Korlátolt tőke

Mindazonáltal a nemzetközi szankciók miatt az orosz bankok és más vállalatok csak korlátozott mértékben férhetnek hozzá a nemzetközi forrásokhoz. Éppen ezért Gyeripaszka úgy nyilatkozott, a kérdés az, miként alkalmazkodik Oroszország a fennálló helyzethez, és hogyan képes stimulálni a növekedést és a talpra állást.

Csütörtökön a Standard and Poor's egyébként visszavágta az orosz gazdasági teljesítményre vonatkozó előrejelzéseit. Az új prognózis szerint a GDP idén 3,6 százalékkal zsugorodhat, szemben a korábban várt 2,6 százalékkal, míg jövőre 0,3 százalékos lehet a növekedés 1,9 százalék helyett.