Sok százmillió forintot ad a kormány a kínai iskola bővítésére

Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
Budapest, 2010. október 15. Csen Matteo (Chen Matteo) ötödik osztályos tanuló jelentkezik a matematika órán a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Az intézményben az 1-8. évfolyamos diákok a magyar Nemzeti alaptanterv tárgyai mellett tanulják a kínai nyelvet, a képzőművészeti és zenekultúrát, a kínai irodalmat, történelmet és földrajzot is. A kínai nyelvű órákat kínai anyanyelvű szakképzett pedagógusok tartják. Az iskolában 2004-ben főleg Budapesten élő kínai gyerekek számára kezdődött az oktatás, jelenleg 213-an járnak ide, a tanulók közel fele már magyar anyanyelvű. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
743 millió forintot ad a kormány a megszüntetett Neptun utcai iskola épületének felújítására, ha a kínai két tannyelvű iskola költözhet az épületbe. Az iskolát a költöztetés mellett átveszi a Klik és 12 évfolyamosra bővítik. Az átalakításra Budapest 15. kerületének még rá kell bólintania, a Neptun utcai épület az övék, ha a kínai iskola odaköltözik, az önkormányzat lesz a működtetője. A régi Neptun utcai iskola bezárását 2015 áprilisában meglepetésszerűen jelentették be. A kerület alpolgármestere szerint minden diákja és tanára talált azóta új helyet.
Vágólapra másolva!

A kormány 743 millió forintot ad Budapest 15. kerületének a kínai nyelven folytatott alapfokú oktatás feltételeinek fejlesztésére és a középfokú oktatás kialakítására, derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból. A pénzből az önkormányzat a Neptun utcai iskolaépületet újíthatja fel, az összeget a 2016-os költségvetésből kell előteremtenie a nemzetgazdasági és a belügyminiszternek.

Kell a kerület beleegyezése

Ez azt jelenti, hogy a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola költözhet 2016 szeptemberétől a megszüntetett Neptun utcai iskola épületébe.

Feltéve, hogy a kerület képviselőtestülete jóváhagyja az átalakítást.

Az iskola fenntartója jelenleg az állami OMSZI Intézményfenntartó, nem pedig a Klik (a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ). Hajdu László 15. kerületi polgármestert Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár kereste meg levélben azzal a tervvel, hogy a kínai két tannyelvű iskola fenntartását átadnák a Kliknek, átköltöztetnék a Neptun utcába és 12 évfolyamosra bővítenék.

A köznevelésért felelős államtitkár kereste meg Hajdu László polgármestert, hogy a kerület vállalja-e a kínai iskola költözését Fotó: Bielik István - Origo

Ha az állam állja a felújítást

Ehhez a kerület beleegyezése is kell. A Neptun utcai ingatlan önkormányzati tulajdon (a két tannyelvű iskola jelenlegi, Kavicsos közben álló épülete a fővárosé), így

ha az iskola odaköltözik, akkor az önkormányzat lesz a működtetője.

A Neptun utcai épület ráadásul rossz állapotban van, felújításra szorul. A kerület ezért előre jelezte, hogy csak akkor vállalják a kínai iskola beköltözését, ha a kormány ad pénzt a felújításra.

Valószínűleg elfogadják

A kerület képviselőtestülete október 6-ai, délután 4-kor kezdődő ülésén dönt arról, hogy elfogadja-e Hajdu László előterjesztését. Ez valószínűleg meg fog történni. A kerületi közgyűlésben van 10 fideszes, 8 MSZP-DK-Együtt-PM-es, 1 LMP-s és 1 jobbikos képviselő, plusz Hajdu László polgármester, aki az ellenzéki koalíció jelöltjeként lett (újra) polgármester. Előterjesztése alapján a polgármester támogatja az átalakítást, Pintér Gábor fideszes alpolgármester pedig az Origónak azt nyilatkozta, reméli, a testület el fogja fogadni a javaslatot, ő igennel fog voksolni. Ha polgármester és az alpolgármester véleménye nem tér el a képviselőcsoportjukétól, akkor a javaslat át fog menni.

Hajdu László, a 15. kerület régi-új polgármestere

A képviselőtestület működéséről is kérdeztük Hajdu Lászlót, mikor megválasztása után interjút készítettünk vele.

Az önkormányzat iskolát akar

Az iskolaépület jelenleg üres, a felelős gazdálkodás jegyében mindenképpen használni kellene valamire. Oktatási célra épült, erre alkalmas, ezért

a kerület mindenképpen iskolaként szeretné hasznosítani,

tudtuk meg az alpolgármestertől. Több vasat is tartottak a tűzben, több intézménnyel is tárgyaltak a beköltözésről, most úgy tűnik, a kínai két tannyelvű iskola lesz a befutó.

A felújításról költségbecslést is csinált az önkormányzat, abból a 740 millió forintból, amit a központi büdzséből kapnának, futná mindenre. Felújítanák a homlokzatot, a tetőt, kicserélnék a nyílászárókat, a vízvezetékeket, az elektromos hálózatot, megújulna a tornaterem, az udvar, többek közt. Végül modern, 21. századi iskola jönne létre.

Egyedülálló iskola

Az alpolgármester szerint ez nagy lehetőség, amit nem lenne szabad elszalasztani.

A kínai két tannyelvű iskola tanulóinak 70 százaléka magyar,

az intézmény pedig nem csak Magyarországon, de valószínűleg egész Közép-Európában egyedülálló.

Az iskola 2004 szeptemberében kezdte meg működését a Kínai Népköztársaság és a Magyar Köztársaság szakminisztériumainak megállapodása nyomán. Az oktatás kínai és magyar nyelven zajlik, de az angolra is kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Nem csak Magyarországon egyedülálló a kínai két tannyelvű iskola Forrás: MTI/Manek Attila

A Kavicsos közben található épület rossz állapotban van, ráadásul kicsi is, különösen, ha 12 évfolyamosra akarják bővíteni az iskolát. A Neptun utcai épületben gond nélkül elférnének, fénykorában, a 80-as évek végén, 90-es évek elején több mint ezer diák koptatta egyszerre a padjait.

Demonstráltak az iskoláért

A Neptun utcai iskola bezárását 2015 áprilisában egy értekezleten közölte a tanárokkal és a szülőkkel a Klik kerületi vezetője. Az indoklás az volt, hogy az iskola kihasználatlan (300 diákja volt), az épület pedig lerobbant.

Már akkor napvilágot láttak olyan találgatások, hogy a két tannyelvű iskola költözne az épületbe.

A bezárás ellen tiltakoztak a diákok, a szülők és a pedagógusok. Májusban még demonstrációt is szerveztek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete elé. Az iskolát a tiltakozások ellenére a Klik bezárta.

A gyerekek is tüntettek a Neptun iskoláért Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mindenkinek lett új helye

Szeptemberre a bezárt iskola minden diákjának sikerült helyet találni, a legtöbben a Kontyfa utcai intézménybe kerültek, mondta el az Origónak Pintér Gábor alpolgármester. A Kontyfa utcai jó iskola, az épület nem rég lett felújítva, vagyis a gyerekek nem jártak rosszul, mondta az alpolgármester. Úgy tudja, hogy

minden volt neptunos tanárnak lett állása,

sőt az iskolában dolgozó önkormányzati alkalmazottaknak is.