Minden adottá vált ahhoz, hogy pénztárcaként használjuk a telefonunkat

Vágólapra másolva!
2015. lesz az első olyan év, amikor minden feltétel összeáll a mobiltelefonos fizetés széleskörű elterjedéséhez. A mobil tranzakciók száma a tízszeresére fog emelkedni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan 2015 végére fog a világ minden táján igazán elterjedni a mobiltelefonnal történő bolti fizetés - áll a Deloitte tanácsadócég most kiadott IT-előrejelzésében.

Összeáll a kép

A cég szakértői szerint ugyanis ez lesz az első olyan év, amikor a széleskörű használathoz szükséges összes feltétel teljesülni fog, vagyis rendelkezésre állnak a pénzintézetek, a kereskedők, a vásárlók és az eszközöket biztosító szolgáltatók igényeinek is megfelelő megoldások.

Fél százalékról tízre

A számok szintjén ez azt jelenti, hogy 2015-ben világszinten nagyjából minden tizedik okostelefont fogja tulajdonosa legalább havonta egyszer bolti fizetésre is használni, míg 2014 közepén ugyanez a használatban lévő körülbelül 450 millió készülék kevesebb, mint fél százalékára volt igaz.

Könnyebb és biztonságosabb

„Az okostelefonokat sokan használják számlaegyenlegük lekérdezésére és online utalásokra, de világszinten még nem terjedt el mobil pénztárcaként történő alkalmazásuk" - mondta el a cég várakozásaival kapcsolatban Szép Péter, a Deloitte tanácsadás üzletágának partnere. A szakember szerint az áttörés oka pont az lesz, hogy a technológia egyre kiforrottabbá válik, így a telefonokat könnyebb és biztonságosabb lesz fizetésre használni.

További növekedés

Bár korábban megjelentek olyan jóslatok, amik szerint megtorpan az okostelefonok eladása, a Deloitte mást vár: szerintük idén mintegy 1 milliárd lesz azoknak az okostelefonoknak a száma, amelyeket már meglévőek helyett vásárolnak majd.