Most sem jött össze ez a megafelvásárlás!

mezőgazdaság vetőmag kukorica Monsanto Syngenta
Vágólapra másolva!
A svájci Syngenta ismét visszautasította az amerikai Monsanto felvásárlási ajánlatát. A vállalatot az sem győzte meg, hogy a Monsanto 2 milliárd dolláros 'fájdalomdíjat' fizetett volna a Syngentanak, ha a hatóságok miatt nem valósulna meg a közel 45 milliárd dolláros akvizíció. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb vetőmagtermelője, a Monsanto újabb kosarat kapott a svájci Syngentától, miután a felvásárlási célpont továbbra is alacsonynak tartotta a 45 milliárd dolláros ajánlatot. Az sem enyhített a kemény állásponton, hogy a Monsanto 2 milliárd dolláros 'fájdalomdíjat' fizetett volna abban az esetben, ha a versenyhivatal nem engedélyezi a tranzakciót.

A Monsanto számára egyértelműen előremutató stratégiai döntés lenne nyélbeütni az üzletet,

hisz a Syngenta igen erős a vetőmag kutatás-fejlesztés területén. A megállapodás nagyban segítené a Monsanto Európai Uniós jelenlétét a genetikailag módosított vetőmagok területén.

A Monsanto még szombaton levélben jelezte a svájciaknak, hogy hajlandó lenne tovább emelni a a részvényenkénti 449 svájci frankos vételárat, ha a Syngenta megkezdené a tárgyalásokat és betekintést engedne a cég könyveibe.

A felvásárlással a világ legnagyobb vetőmagtermelő és vegyszer előállító vállalata jönne létre,

a Monsanto (54 milliárd) és a Syngenta (41 milliárd) együttes piaci kapitalizációja 95 milliárd lenne. Már a méret miatt is felmerülhetnek versenyfelügyeleti aggályok, bár korábban a Monsantohoz közel álló források szerint ezt a problémát bizonyos üzletágak értékesítésével orvosolnák.

Egyre többen keresik a svájci Syngenta kegyeit. Forrás: REUTERS/ARND WIEGMANN

Mi lesz a folytatás?

A Monsanto visszautasítása erősítheti a német vegyipari óriás, a BASF pozícióját, amely szintén érdeklődik a svájci biotechnológiai cég iránt, hisz a június 4-ei tudósítások szerint befektetési bankárokkal kezdték meg az egyeztetéseket egy esetleges felvásárlási ajánlat kapcsán - írja a MarketWatch.

De a kérők sorában ott lehet még az amerikai Dow Chemical is, amely szintén szívesen mazsolázna a Syngenta bizonyos üzletágaiból vagy akár az egész céget is vinné. Másrészről a kínai állami cég, a China National Chemical Corp. is szívesen erősíteni az európai jelenlétét egy hasonló tranzakcióval a CNBC tudósítása szerint.

Ugyanakkor a Monsanto sem fog letenni szándékáról, hisz már a mostani próbálkozás sem az első volt. Ha pedig a felvásárlási ajánlatban növekedne a készpénz komponens (most az ajánlat 45 százalékát teszi ki) a részvény rovására, vélhetően még vonzóbb lenne, nem is beszélve mondjuk egy 500 frankos részvényenkénti ajánlatról.

Hogy reagáltak a Syngenta részvényei?

A Syngenta részvények az elmúlt napokban közel 7 százalékkal estek vissza, de még mindig bőven a azon szint felett járnak, mint amikor május elején megjelent a felvásárlási ajánlat. Január eleje óta pedig 23 százalékos pluszt tudott összehozni a svájci cég.

Syngenta napos árfolyamgrafikon Fotó: Investing.com, Investor.hu