Juncker szerint a görög kormány hazudik

European Commission President Jean-Claude Juncker (L) welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the arrivals for an EU-CELAC summit in Brussels on June 10, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR
Vágólapra másolva!
A görög miniszterelnök egy beszédben azt mondta, országa hitelezői, az EU és az IMF az áram áfájának emelését követelték Athéntól egy újabb hitelért cserébe. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint ő sosem kért ilyesmit, Athén megtéveszti a görög népet. A görög pénzügyminiszter azt mondta, Juncker vagy nem olvasta a hitelezők reformjavaslatait, vagy elfelejtette, hogy mit olvasott.
Vágólapra másolva!

„Nem támogatom, hogy a görög kormány emelje az elektromos áram és a gyógyszerek áfáját, a miniszterelnök tudja ezt. Az emelés komoly hiba lenne” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

– tette hozzá Juncker.

Áfaemelést akartak?

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a görög törvényhozásban a hitelezőkkel tartott tárgyalások összeomlása után tartott beszédében azt állította, az ország hitelezői, az Európai Unió és a Valutaalap az elektromos áram áfájának emelését követelték kormányától, tudósít a Bbc.com.

Más görög miniszterek pedig azt nyilatkozták, a hitelezők a gyógyszerek áfájának emelésére akarták rávenni Athént.

Nem olvasta vagy elfelejtette?

Az EU reformjavaslatai közt igenis szerepeltek áfaemelések, reagálta Juncker szavaira Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

– mondta.

Gigászi harc

Beszédében a görög miniszterelnök azzal vádolta országa hitelezőit, hogy nem csak a görög kormányt akarják megalázni, ami annyira nem is lenne fontos, de magát az egész görög népet.

– hangoztatta Ciprasz, amiért pártja, a Sziriza képviselői hangosan megtapsolták.

Csőd vagy mentőöv

A görög kormány retorikája alapján nem világos, hogy Ciprasz inkább az államcsődöt és a gazdaság összeomlását is kész-e felvállalni, minthogy meghátráljon, vagy pedig arra játszik, hogy a hitelezők az utolsó pillanatban majd megmentik Görögországot, elemzi a görögök nyilatkozatait a Reuters.com.

Juncker szerint Ciprasz félrevezeti a görögöket Forrás: AFP/Francois Lenoir

Merkel pesszimista

Az unióban egyre inkább valós lehetőségként számolnak a görög államcsőddel és az eurózóna elhagyásával. Angela Merkel német kancellár, aki korábban mindig optimista nyilatkozatokat tett a kérdésben, egy sajtótájékoztatón azt mondta,

korántsem biztos, hogy megegyezésre tudnak jutni az eurócsoport pénzügyminisztereinek június 18-ai találkozóján.

1,6 milliárd euró az IMF-nek

Görögországnak legkésőbb június végéig meg kell egyeznie a hitelezőivel, ha el akarja kerülni az államcsődöt. Athénnak 1,6 milliárd eurót kellene törlesztenie a Valutaalapnak ebben a hónapban, újabb hitel nélkül erre egészen biztosan nem lesz képes.