Öt startup nyert el milliárdokat három projektre

Vágólapra másolva!
Öt innovatív vállalkozás tud három európai színvonalú projektet megvalósítani a Horizont 2020 pályázatán nyert hihetetlen összeggel. Az innovációval és kutatással foglalkozó program ebben a ciklusban nagyobb keretből gazdálkodhat, mint a korábbiakban.
Vágólapra másolva!

A három projekt – Aeroglass, Vegaalga és TaskFit Pro – összesen 3,6 millió eurót nyert a brüsszeli kiírásból. Magyarország ezzel a 12-ik helyen áll a támogatásban részesült 32 európai ország rangsorában.

Aero Glass

A már több versenyen sikeresen bemutatkozó statrup, az EU Edge az okosszemüveg-technológiát és a kiterjesztett valóságot ötvözve fejlesztett speciális eszközt pilótáknak. Erre 1,1 millió euró forrást nyert el. A szemüveg a pilóta látóterében megjelenített adatokkal jóval biztonságosabbá teszi a repülést, olyan hibákat szűr ki, amelyeket az emberi munkaerő gyakran nem. A navigációs adatok közvetítése mellett folyamatosan tájékoztat a gép állapotáról, az időjárási adatokról, és egyéb, a pilóta számára fontos adatokat is számon tart.

VegaAlga

A makói Zöldségcentrum Kft és egy szegedi startup, a Multisense Labor Kft. konzorciumban nyert szintén 1,1 millió eurós támogatást. A projekt fenntartható mezőgazdasági értékláncot céloz meg a termelőtől a fogyasztóig, erős bio- és zöldfókusszal. A folyamat kulcsa egy algás talajjavító szer, amelyet a termelők helyben állíthatnak elő, és kifejezetten költséghatékony.

Taskfit

A Basewalk Kft. már a fejlesztésük próverziójával pályázott, el is nyert 1,4 millió euró támogatást. A Taskfit speciális szoftverkörnyezetben úgy teszi könnyebbé és átláthatóbbá a munkatársak napi munkáját, hogy közben a kollégák többet és jobban is dolgoznak. Így lesz eredményesebb egy vállalat, így lehet teljesen kihasználni a rendelkezésre álló erőforrásokat.

A három projektet segítő ATEKNEA Solutions Hungary Kft. működése 12 évében olyan tapasztalattal dicsekedhet a kutatás-fejlesztési projektekben, a pályázatírástól a lebonyolításig, mint Magyarországon csak kevesen: több mint 50 nemzetközi konzorciumban vett részt mérnöki és projektmenedzseri munkával, illetve több mint 30 projektben konzorciumvezetőként. Az ATEKNEA célcsoportja elsősorban a kis- és középvállalkozások.