Az államtitkárt nem aggasztják a munkahelyek

bevásárlás, hipermarket
A bevásárlásból a férfiak szívesen kimaradnak, szól a sztereotípia. A valóságban kétharmaduk kiveszi a részét ebből a munkából is
Vágólapra másolva!
A kereskedelemben dolgozók létszámát a fogyasztás élénkülése, az ország gazdasági teljesítménye határozza meg, mondta Czomba Sándor.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára szerint ha ezek mellett még nőnek a reálkeresetek is, akkor a vasárnapi zárva tartás nem fogja befolyásolni a munkahelyek számát.

Czomba: Megindult a növekedés

Az MTI beszámolója szerint Czomba Sándor csütörtökön azt mondta, hogy 2007-ben mintegy 600 ezer ember dolgozott a kereskedelmi szektorban, számuk a válság hatására 520 ezerre esett. Most 560 ezer embert foglalkoztat a szektor, tehát megindult a növekedés, mondta az államtitkár.

Kedden szavazták meg a vasárnapi pihenőnapot Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Czomba Sándor szerint az, hogy a következő időszakban a kereskedelemben hogyan fog alakulni a foglalkoztatás, nem a vasárnapi zárva tartástól függ, hanem attól, hogy növekszik-e a GDP, ezzel párhuzamosan növekszik-e a fogyasztás és a reálkereslet az országban. Ha igen, akkor a vasárnapi zárva tartás elsődlegesen a vásárlási szokásokat fogja módosítani, nem a munkahelyek számát. Az államtitkár nem tartja reálisnak, hogy a kereskedelemben 20-30 ezer ember veszítse el az állását.

Megszavazták

A parlament kedden szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A KDNP-s Harrach Péter szerint ezentúl a dolgozó szülők a gyerekeikkel tölthetik a vasárnapot. Orbán Viktor, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc nem vett részt a szavazáson.