Húsz forinttal is olcsóbb lehet a benzin

ártábla autópálya benzinkút KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY személyautó Novi Marof, 2011. június 30.
INA-benzinkút a horvátországi A4-es autópálya Magyarország felé vezető oldalán, Novi Marof közelében. A Vjesnik című zágrábi napilap internetes
Novi Marof, 2011. június 30. INA-benzinkút a horvátországi A4-es autópálya Magyarország felé vezető oldalán, Novi Marof közelében. A Vjesnik című zágrábi napilap internetes honlapja szerint a horvát kormány esetleg megvizsgálja annak lehetőségét, hogy felmondják a korábbi kormány és a Mol közötti, az INA többségi részesedéséről szóló szerződést. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Az elkövetkező hónapokban 20 forinttal is eshet a benzin ára Magyarországon. Csütörtökön az OPEC nem változtatott a napi 30 millió hordós olajkitermelési kvótán, és nem határoznak meg célárat a kőolajra, ami eddig hordónként 100 dollár volt. A Brent hordónkénti ára most 73 dollár körül van. Elemzők szerint tovább fog esni az olaj ára.
Vágólapra másolva!

Hegedűs Miklós a GKI Energiakutató Kft. energiakutatója az Origónak azt mondta: egyértelműen azt lehet mondani, hogy az üzemanyagárak a következő hónapokban csökkeni fognak. De hozzátette: a benzin és gázolaj ára a forint/dollár, és az forint/euró árfolyamától is függ.

Tovább eshet a benzin ára Forrás: MTI/Varga György

Túlkinálat van az olajpiacon

Az elemző szerint tavaszig jelentősen, akár 20-25 forinttal is eshetnek az üzemanyagárak a benzinkutakon. Hegedűs Miklós elmondta: olajból túlkínálat van a piacon, ezért a Brent árának további csökkenésére lehet készülni.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint elképzelhető, hogy az olajkitermelési kvóta megtartása főként Oroszországnak szánt üzenet, mivel az alacsonyabb világpiaci olajárak gazdasági nehézséget okozhatnak az oroszoknak, így még az amerikai olajipar számára is kedvező a döntés, az átmeneti hátrány ellenére.

A nemzetközi olajárak további csökkenése a magyar piacon is megmutatkozik majd, a benzin ára akár további 10-15 százalékkal is csökkenhet az elkövetkező időszakban.


Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője kifejtette: ugyan a piac 0,5-1 millió hordós csökkentésre számított, szerinte a döntés hátterében valószínűleg a termelők eltérő érdekei állnak.

A szaúdiak mesterkednek

Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint a termelés szinten tartása mögött az OPEC legerősebb és legnagyobb befolyással rendelkező tagja, Szaúd-Arábia "mesterkedése" állhat. Megfigyelők szerint a szaúdiak abban bíznak, hogy olyan alacsony szintre kerül a kőolaj ára, ami mellett már nem lehet nyereséggel palaolajat kitermelni. Ez pedig arra kényszerítheti a palaolaj kitermelőket, hogy leállítsák a bányászatot, ami viszont újraélesztené az OPEC egykori nagy befolyását az energiapiacon.

A szaúdiak a mozgatórugók Fotó: Zirig Árpád - Origo



Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza álláspontja szerint az árfolyam alacsonyan tartásával az OPEC szándéka feltételezhetően az Egyesült Államok olajkitermelésének ellehetetlenítése. A kartellen belül azonban több országnak, Venezuelának, Líbiának és Iránnak törékeny költségvetése miatt minden lehetőséget ki kell használnia bevételei növelésére, így számukra különösen kedvezőtlen az árverseny.

A nagyobb tartalékkal rendelkezők, mint Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia szívesen nehezítik tovább az amerikai kitermelők helyzetét azzal, hogy engedik a piaci erőket érvényesülni, hiszen mindez az olaj árának további csökkenését eredményezi. A Saxo Bank szerint a WTI típusú kőolaj árának sokáig kellene 70 dollár alatt maradnia ahhoz, hogy az ténylegesen ártson az amerikai kitermelésnek.
Egyes tanulmányok szerint ugyanakkor a palaolaj termelése 60 dolláros olajárnál már nem lenne kifizetődő.