Orbán ellentmondott Matolcsynak

Orbán Viktor rádió kossuth
Budapest, 2014. október 10. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2014. október 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a gazdasági növekedéssel minden rendben, a pénzügyi egyensúllyal viszont vannak problémák. Matolcsy György szerint a helyzet épp fordított. A 2015-ös költségvetésből nem látszik, hogy bármelyikük céljai megvalósulnának.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a gazdasági növekedéssel minden rendben, erről beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban. Ugyanakkor a költségvetés pénzügyi helyzetét problémásnak látja, mert több a kiadás, mint a bevétel. A miniszterelnök nullás büdzsét szeretne, a cél az, hogy "ne költsünk többet, mint amennyit keresünk".

Matolcsy szerint fordítva van

Két nappal korábban Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke ezzel szemben azt nyilatkozta, a pénzügyi egyensúly fenntartható, azzal nincsen probléma. Viszont ebből nem következik automatikusan tartós és dinamikus gazdasági növekedés. A magyar gazdaságban jelenleg nincsenek meg a tartós növekedés feltételei. Erről egyébként a jegybankelnök szerint az örökölt korlátozó tényezők, az államadósság, a gazdasági környezet és a bankok tehetnek.

Matolcsy György szerint nem lesz tartós gazdasági növekedés Forrás: MTI/Kovács Tamás

A költségvetés nem lesz nullás

A beterjesztett költségvetésből nem látszik, hogy a miniszterelnök vagy a jegybankelnök céljai megvalósulnának 2015-ben. Igaz, a nullás költségvetés nem is rövidtávú cél. A kormányfő úgy fogalmazott, szeretné ha néhány éven belül Magyarország elmondhatná, hogy a költségvetése nem mínusszal kezdődik, hanem legalább nulla. A büdzsé jövőre tehát nem lesz nullás, a kormány 2,4 százalékos hiánnyal számol, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján menet közben ezt még tovább lazíthatják, amíg 3 százalék alatt marad (efölött Magyarország ellen újraindítanák az uniós túlzottdeficit-eljárást).

Ismét belengette a nullás költségvetést. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mi lesz az államadóssággal?

Az MNB elnöke szerint a növekedés egyik legnagyobb gátja a magas államadósság, és azt is megmondta, hogyan kellene drasztikusan csökkenteni. Azt a pénzt, amit a büdzsé az alacsony alapkamaton és az uniós támogatásokból finanszírozott beruházások adójából nyer, célzottan adósságcsökkentésre kellene fordítani. A 2015-ös költségvetésből nem látszik, hogy a kormány ilyen határozott és célzott adósságcsökkentésre készülne.

Szavazzon!

Ön szerint kinek van igaza?