Merkel rászólt Cameronra

lehallgatási botrány, Angela Merkel német kancellár és David Cameron
Vágólapra másolva!
Brüsszelben új módszerek alapján átszámolták a tagállamok GDP-jét, az eredmények szerint Nagy-Britannia gazdasága még annál is jobban teljesít, mint eddig hitték. Az unió ezért kétmilliárd eurót követel a britektől. Cameron brit miniszterelnök nem akar fizetni, Angela Merkel azt mondta neki, Londonnak számítania kellett volna a pótlólagos fizetési igényre.
Vágólapra másolva!

Az EU közölte a brit kormánnyal, hogy a tagországok bruttó nemzeti jövedelmének statisztikai elszámolásában eszközölt (főleg a láthatatlan gazdaság egyes elemeit bevonó) változtatások miatt Nagy-Britannia 1,676 milliárd fontnak megfelelő egyszeri összeget köteles befizetni az EU-költségvetésbe. A szigetország gazdasága ugyanis az új adatok szerint még annál is jobban teljesített, mint eddig számolták. Az Európai Bizottság által most követelt összeg gyakorlatilag visszamenőleges pótbefizetés lenne a 2002-2013-as időszakra.

Merkel rászólt Cameronra

David Cameron miniszterelnök azt mondta, hogy London nem fogja kifizetni ezt az összeget. Angela Merkel német kancellár a brüsszeli EU-csúcs zártkörű megbeszélésén különösen nyers hangnemben odavetette Cameronnak, hogy a brit kormányt nem érhette meglepetésként a pótlólagos befizetési igény, és Londonnak fel kellett volna készülnie rá. Francois Hollande francia elnök felszólította Cameront, hogy tartsa be a játékszabályokat, mondta el egy uniós tisztviselő a Financial Timesnak.

Angela Merkel és David Cameron Forrás: AFP/Yves Hermen

A németek jól járnak

Az átdolgozott elszámolási szabályok alapján messze Nagy-Britanniát sújtaná a legnagyobb pótlólagos befizetési kötelezettség, a Brüsszel által követelt összeg ugyanis az éves brit EU-költségvetési hozzájárulás 20 százalékának felel meg. Londonban csak fokozza az indulatokat, hogy mások mellett Franciaország és Németország is visszatérítést kap ugyanezen felülvizsgált elszámolási rendszer alapján.

Nagy-Britannia túl jól teljesít

Sir Malcolm Rifkind egykori brit külügyminiszter nevetségesnek minősítette azt az elvárást, hogy London hirtelenjében fizessen be 2 milliárd eurót. Sir Malcolm az uniós statisztikai hivatal baklövésének nevezte az ügyet, és hozzátette: az Európai Bizottság jellemző módon nem mérte fel előzetesen az ügy politikai jelentőségét. Rifkind szerint mindazonáltal várható, hogy valamilyen ésszerű kompromisszum születik a vitában.