A kormány egyes intézkedései segítették a korrupció terjedését

André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője sajtótájékoztatót tart hivatalában egyes magyar köztisztviselők amerikai beutazási engedélyének felfüggesztésével kapcsolatban
Vágólapra másolva!
A kitiltások nem a magyar kormány politikájának, csak az érintett magánszemélyek magatartásának szólnak, mondta André Goodfriend. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője azonban úgy látja, a magyar kormány egyes intézkedései hozzájárulnak a korrupció burjánzáshoz.
Vágólapra másolva!

„A magunk részéről nem tudunk új fejleményekről beszámolni” – fogalmazott az amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatójának elején Andre Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője. A diplomata nem kívánt válaszolni olyan jellegű kérdésekre, hogy kiket, illetve milyen cégeket érintenek a beutazási tilalmak. Goodfriend hangsúlyozta: a beutazási tilalmak nem a magyar kormánnyal szembeni szankciók, csupán az egyéneket érintő „vízum-ügyek, amelyekről nem vagyunk jogosultak tájékoztatni a közvéleményt”.

Nem tájékoztatták

Az Origo arra vonatkozó kérdésére, hogy hogyan értékelik Varga Mihály bejelentését az áfacsalás elleni NAV-razziáról, az ügyvivő azt válaszolta, egyelőre ő sem kapott erről az ügyről tájékoztatást, nem közölték vele, kiket vettek őrizetbe. Varga Mihály szerdán jelentette be, hogy 2 milliárdos adócsalás miatt őrizetbe vették több étolajat és egyéb élelmiszereket importáló cég vezetőit. Egyesek, köztük az áfacsalási ügyet kirobbantó Horváth András szerint az akció csak figyelemelterelés, hiszen a bűnszervezetek élén nem az importőrök állnak.

Fotó: Bielik István - Origo

Nem az oroszok miatt büntetnek

Goodfriend újságírói kérdésre válaszolva reagált egyes kormánypárti politikusok tegnapi kijelentéseire is, amelyek szerint az USA „lejáratja magát” azzal, hogy „Magyarországot támadja”. Szerinte az Államok magyarországi diplomáciai tevékenységében semmi kirívó nincs: „Nemcsak Magyarországról, hanem minden más országról készítünk emberjogi, átláthatósági és korrupciós jelentéseket, ahol van diplomáciai képviseletünk. Magyarországon észrevettünk bizonyos trendeket a médiaszabadság és a törvényes rend kapcsán, azonban a kitiltások nem ennek szólnak, csak az érintett egyéneknek.” Cáfolta azokat a vélekedéseket is, amelyek szerint Magyarország külpolitikájának (elsősorban az orosz kapcsolatoknak) köze lenne a döntéshez, Magyarországot a NATO „kiváló szövetségesének” nevezte: „a Magyarország és az USA közötti katonai együttműködése eddig zavartalan volt, az amerikai-magyar kapcsolatok közül példaértékű ez a típusú együttműködés.”

A korrupció melegágya

Kevésbé nyilatkozott pozitívan a belpolitikáról, szerinte az Egyesült Államok elsősorban az átláthatóság hiányával és a magyarországi civil szféra leépülésével kapcsolatban lát problémákat, mivel „ez egy olyan környezetet teremt, amely melegágya” a korrupciónak. „Magyarország ebből a szempontból a régió vezető államaként indult 1989-ben, az elmúlt években azonban egyértelműen az ellenőrző szerepet betöltő civil szféra gyengülése a trend, ami a korrupció elharapózásához vezet. Ezért is szeretnénk, ha a magyar kormány megpróbálná megállítani ezt a folyamatot, hogy a jövőben könnyebben működhessünk együtt, mint szövetségesek és barátok” – fogalmazott. Goodfriend felhívta a figyelmet arra is, hogy arra a korrupciós ügyre, amely a mostani kitiltásokhoz vezetett, szintén magyar civil szervezetek és magánszemélyek hívták fel a figyelmet.

Fotó: Bielik István - Origo

Elnöki rendelkezés

A sajtó a múlt héten értesülhetett arról, hogy az Egyesült Államok a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés értelmében hat magyar állampolgártól is megvonták a beutazási engedélyt. A Napi Gazdasg információi szerint a kitiltottak között magas állami beosztásban dolgozó személyek is vannak, ezért a döntésről tájékoztatták a magyar külügyi tárcát is. Ezt később az USA budapesti nagykövete és Külügyminisztérium is megerősítette, azt azonban eddig egyik fél sem árulta el, kik lehetnek a kitiltottak listáján, csupán annyi biztos, hogy korrupciós ügyek állnak a döntés mögött. Azt csak találgatni lehet, kik lehetnek a kitiltottak. Egyesek Lázár Jánost, illetve Nyerges Zsoltot sejtették az érintettek között, ők azonban cáfolták, hogy rajta lennének a listán.

Az Index szerint a kitiltások hátterében egy, a tavaly kirobbant áfacsalási botrányhoz kapcsolható ügy áll: mint írják, a Bunge amerikai étolajgyártó cég (a Vénusz és a Floriol gyártója) korábban is jelezte, hogy cégek termékeit az áfa elcsalása miatt jóval olcsóbban, általában 30-40 százalékkal kevesebbért árulják magyar üzletláncok. Egy forrás szerint a cégnek azt ajánlhatták fel, hogy legyen stratégiai partnere a kormánynak, és az ezzel összefüggésben keletkezett pénzügyi haszna tíz százalékát egy kormányközeli alapítványnak kellett volna visszajuttatnia.