Már csak hasi vágással tudnak műteni a Margit kórházban

lágyéksérvműtét laparoszkópia
Debrecen, 2013. május 6. Laparoszkópos eljárással lágyéksérvműtétet végeznek egy betegen a debreceni Kenézy Kórház műtőjében 2013. május 6-án. A laparoszkópia olyan műtéti beavatkozás, amelynek alkalmával a hasüregbe vezetett 5-12 mm átmérőjű munkacsatornákon keresztül bejuttatott műszerek segítségével, az optika által monitorra kiközvetített kép alapján végzik el a műtétet. A megyei kórházban húsz évvel ezelőtt, 1993. április 16-án végezték el az első ilyen beavatkozást. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A jelenleginél több sebészeti és nőgyógyászati műtétet szeretnének laparoszkópiával elvégezni a budapesti Szent Margit Kórházban. A kkórház központi műtője, eszközei laparoszkópos eszköze elavultak, ezért gyűjtést szerveznek, hogy elsőként egy új „laparoszkópiás torony" árát – 70-80 millió forintot – adományokból finanszírozzák. A kórház főigazgatója elmondta, az új eszköz beszerzését követően a különböző műtétekre vonatkozóan költségszámításokkal szeretnék segíteni az OEP-et annak érdekében, hogy valós adatok alapján tudják felülvizsgálni a nyitott és a laparoszkópiás hasi műtétek finanszírozását.
Vágólapra másolva!

Dr. Tűzkő Nándor, a Szent Margit Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa elmondta: előfordult már, hogy egy beteg a nyitott hasi műtét hallatán nem vállalta a beavatkozást, majd hozzátette:.kevés beteg tud 400-500 ezer forintot kifizetni egy magánklinikán egy laparoszkópiás hasi műtétért. Budapesten pedig kevés olyan kórház van, ahol például a méh eltávolítását laparoszkópiával végzik. Azok a betegek, akik nem vállalják a nyitott műtétet, hosszú várólistára készülhetnek – tette hozzá a főorvos.

Szent Margit Kórház Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Szent Margit Kórház 240 ezer ember ellátásáért felel. A kórház által meghirdetett adománygyűjtő kísérleti projekt a vállalati és civil szféra összefogására alapoz. A Margit kórház 2013-ban már 200 millió forintot gyűjtött össze adományokból. Akkor a pénzt felújításra és műszerek beszerzésére fordították. A kórház megbízott főigazgatója, dr. Badacsonyi Szabolcs azt mondta, ma az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanannyi pénzt ad egy laparoszkópiás műtét után, mint egy nyitott hasi műtét esetében. A nagy metszés után a beteg legalább 4-5 napig van kórházban és a felépülése 5-6 hétig is eltart. A laparoszkópiás műtét után 2-3 nappal a beteget hazaküldik, és egy hét után munkába is állhat. Ha például csak a Budapesten elvégzett nőgyógyászati műtétek 10 százalékát endoszkóppal végeznék el, akkor 4500 kórházi napot takarítanának meg és 22 ezer táppénzes nappal lennének kevesebbet otthon a betegek.

Elhasználódott az eszközük

A Margit kórházban 1997-óta végeznek laparoszkópiás műtéteket, de az eszközük elhasználódott. A szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetője szerint amíg Németországban a méheltávolítást 83-87 százalékban laparoszkópiával végzik, addig Magyarországon csak a betegek 3-4 százaléka ússza meg a nagy hasi metszést. A nőgyógyász hozzátette: megfelelő eszköz hiányában sajnos egy éve nem végeztek méheltávolítást laparoszkópiával.

Laparoszkópos hasi műtét. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyarországon a duális finanszírozás van az egészségügyben, vagyis az OEP csak a betegellátást finanszírozza. Az eszközpark fejlesztése a tulajdonos, vagyis a kórház esetében a magyar állam feladata. Az óbudai intézmény 2013-ban történt ismételt önállóvá válása előtt nagyon kevés forrás jutott ezekre a feladatokra, ráadásul a központi térségbe egészségügyi fejlesztésekre az elmúlt hét évben EU-s pénz sem érkezett, ezért a kórház vezetése csodavárás helyett folyamatosan keresi az alternatív forrásteremtés eszközeit. Ennek fontos állomásaként kezdtek most adománygyűjtésbe. A Szent Margit kórház egy honlapon és telefonon is várja az adományokat. Aki felhívja az adományvonal 136000-as számát és tárcsázza a 75-ös melléket, vagy sms-ben elküldi az adományvonal számára a 75-ös számot, az 250 forinttal támogatja a Margit Kórház akcióját.

Lágyéksérv műtét laparoszkópiával. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A főigazgató szerint a laparoszkópiás műtéti technika terjedését nehezíti, hogy a fajlagosan drágább technika finanszírozása megegyezik a nyitott műtétével. Holott a hotel költségeket, valamint a táppénzben töltött napok költségeit is figyelembe véve a – beteg életminősége számára is kedvezőbb – műtéti technika összességében kisebb pénzügyi terhet jelent a költségvetés számára. A kórház vezetése ezért – előzetesen egyeztetve az OEP munkatársaival – úgy határozott, hogy amennyiben az új eszköz segítségével többféle műtéti típust is képesek lesznek elvégezni, akkor felmérik az egyes beavatkozások valós költségeit. Számításaikat átadják az OEP-nek, hogy az egyéb felmerülő költségeket (pl. táppénz) is hozzárendelve valós számításokkal lehessen alátámasztani a laparoszkópia előnyeit a hagyományos műtéti technikával szemben. A főigazgató kifejezte azt a reményét is, hogy ehhez a kezdeményezésükhöz más intézmények is csatlakozni fognak.