Minden gigabyte után fizetni kell

internetadó
150 forint lesz egy gigabyte adója
Vágólapra másolva!
Csak azzal, hogy ezt a cikket elolvassa, 45 fillér adót fizethetne, ha már életbe lépett volna a kormány által javasolt internetadó. Kiderültek a Varga Mihály által bejelentett új különadó részletei. A szolgáltatóknak minden egyes gigabyte után 150 forintot kell fizetniük. Ezt bizonyára áthárítják majd a fogyasztókra.
Vágólapra másolva!

Egy DVD-nyi adaton 705 forint adó lehet, de egy jó minőségű HD film letöltése még ennél is többe kerülhet. Egy családi fényképért vagy egy cicás gifért is közel egy forintot fizethetünk. Sokáig lehetne sorolni a példákat.

Az új adó - ha ebben a formában lép hatályba - alapvetően felborítja a hazai internetes világot. Ezért cserébe 20 milliárd forintot szedhet be a kormány Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára szerint.

Gigabytonként

A törvénytervezet szerint egy gigabyte adatforgalom után 150 forintot kell majd fizetni. Ez a le-, illetve a felfelé irányuló adatforgalomra is vonatkozik. Tehát mindegy, hogy le- vagy föltöltünk valamit az internetre.

A törvény teljes szövege itt olvasható, az 51. oldalon szerepel a 150 forintos gigabytonként fizetendő díj.

Mi fizetjük meg

Az adó alanyai ugyan a szolgáltatók, de semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy ezt a terhet is továbbhárítsák. Ez a logika érvényesül a legtöbbször a pénzügyi tranzakciós illetéknél is, vagyis a bankok egy egy az egyben áthárítják.

A törvényszöveg nem részletezi, hogy milyen szolgáltatásokat érint az új adó, hiszen sok magyar háztartásban néznek internetalapon nyújtott tévét - ezt nevezik IPTV-nek. Ilyen esetben egy rövid film vagy a híradó is több száz forintba kerülne. Vagyis ha így lép életbe az új sarc, gyakorlatilag ellehetetlenül az IPTV.

Havonta fizetik

A szolgáltatóknak minden hónap 20-áig kell majd összegezniük a forgalmukat, és azt egy nyomtatványon bevallani az államnak.

Egy hasonló fotó tömörítetlen letöletése avgy elküldése 1 forintba kerülne önnek jövőre Forrás: MTI/Illyés Tibor

Minden borulhat

Megszűnhetnek a korlátlan, azaz fixdíjas internetcsomagok. Ez lehet az egyik legfontosabb következménye az új adónak. Hiszen a szolgáltató nem kockáztathatja, hogy több adót fizessen be egyes ügyfelei után, mint amennyi díjat beszed. A ma az otthoni használatnál általános fixdíjas csomagokat tehát elfelejthetjük, újra oda kell majd figyelnünk, mennyit netezünk, töltünk le.

Agyő, IPTV!

De a tévészolgáltatások versenyét is eldöntheti idehaza, ha az IPTV-k forgalmáért fizetni kell.

Egy ilyen adó jelenlegi formában teljesen ellehetetlenítené az internetszolgáltatók működését - derül ki kollégánk saját elemzéséből is. Ő saját kábeltévés internet-előfizetéséért 2014 első tíz hónapjában összesen 82900 forintot fizetett szolgáltatójának.

HónapAdatforgalom (GB)Internetadó (Ft)
január42563 750
február40961 350
március35753 550
április33950 850
május49674 400
június38858 200
július22734 050
augusztus30545 750
szeptember23234 800
október9514 250
10 hónap összesen 490 950

A forgalmi adatokat vizsgálva viszont kiderül, hogy kollégánk otthoni szórakozásra, munkára és ügyintézésre vegyesen fordított adatforgalma után eddig 490 950 forint adót kellett volna fizetnie az internetszolgáltatónak. Ez közel hatszorosa még a hazai piacon elérhető legdrágább - és leggyorsabb - internetcsomag árának is.

Számoljunk

Legálisan lehet játékokat megvenni és letölteni a Steam nevű internetes áruházból is. Ha itt valaki megvásárolja például a Watch Dogs című játékot, a 14 gigabájtos telepítőjének a letöltése után további 2100 forintnyi adót kellene fizetnie a tervek szerint.

Egy tízperces, HD-felbontású YouTube-videó nagyjából 140-150 megabájt forgalmat generál, ha tehát egy órát nézegetjük a videomegosztót, az nagyjából 900 megabájt forgalmat hoz össze, ami után 150 forintot kell fizetni.

150 forint lesz egy gigabyte adója Forrás: akurvaanyadatbuttersofficial.tumblr.com

A Spotify vagy hasonló internetes zeneszolgáltatások havidíjas zenét kínálnak, egy teljes zenei album meghallgatása nagyjából 100 megabájt adatforgalmat generál, tehát minden tizedik lemez meghallgatása után 150 forintot kellene fizetni a havidíjon felül.

A Netflix sem jöhet ide

Számításaink alapján ilyen feltételekkel nem lehetne versenyképes, adatforgalomtól mentes széles sávú internetszolgátlatást kínálni itthon. A tervezett adó komoly gátat jelenthet a legális online tékák üzemeltetői számára is, hiszen egy film letöltése vagy streamelése több gigabájt is lehet, amely után több száz forintot kellhet fizetni. Ilyen feltételek mellett biztosan nem lehet számítani a Netflix vagy más piacvezető cég megjelenésére a hazai piacon.