Olcsóbbak lettek a lakáshitelek

Család, Mire figyelj lakásvásárlás előtt? szőnyeg
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2014 augusztusában a forintalapú lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója 6,8 százalékos volt, ami 2,44 százalékponttal marad el az egy évvel korábbitól. A lakáspiaci élénkülésének alappillére a lakáshitelezés, mivel sokaknak nincs elég pénzük a lakásvásárláshoz. Aki most venne fel hitelt, akár 17 százalékkal kevesebbet fizethet.
Vágólapra másolva!

Két tipikusnak mondható, egy 50 és egy 70 négyzetméteres budapesti téglalakás vásárlását vette górcső alá az ingatlan.com. A lakások hirdetési átlagára 14,6 illetve 21,5 millió forint, a feltételezett vásárló pedig 5 millió, illetve 8 millió forintos, 20 éves futamidejű kölcsönt venne fel. A kalkulációk szerint az MNB által közzétett, augusztusi 6,8 százalékos átlagos forintalapú lakáshitelkamatot figyelembe véve egy 5 millió forintos kölcsön havi törlesztőrészlete 38 ezer forint, a 8 milliós kölcsöné pedig 60-61 ezer forint lenne.

Csökkentek a részletek Forrás: Thinkstock

Drágább volt

Az alapkamat változást jól mutatja, ha a tavaly augusztusi, 9,24 százalékos átlagos hitelköltség-mutatóval számítjuk a két lakáshitel törlesztőrészletét: az 5 milliós hitel havi részlete 44-45 ezer forintot tenne ki, a 8 milliós kölcsön havi terhe pedig 70-72 ezer forintra rúgna. Összességében a kamatváltozás miatt a két mintalakáshoz felvett hitel a tavalyinál körülbelül 14-17 százalékkal alacsonyabb törlesztőrészlettel vehető fel, derül ki az ingatlan.com elemzéséből.