Megduplázta a hitelprogram összegét a jegybank

Vágólapra másolva!
Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a jegybank által elindított növekedési hitelprogram második szakaszának keretösszege. A szerződéseket az év végéig meg kell kötni.
Vágólapra másolva!

A tavaly indított Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében a Magyar Nemzeti Bank a kereskedelmi bankokon keresztül maximum 2,5 százalékos kamatteher mellett biztosított hitelt a kis és közepes vállalkozások számára. Eddig 1040 milliárd forint hitelt folyósítottak több mint 14 ezer vállalkozásnak.

A legkedvezőbb hitelprogram

Az NHP - az akár 10 évre is elérhető fix 2,5 százalékos kamattal - kétségtelenül a rendszerváltás utáni legkedvezőbb hitelprogram a KKV szegmens számára. A hitelkeretre a bankok 2014. december 31-ig köthetnek szerződést. Ám a bankoknál jelentkező hiteligénylés hónapról hónapra nőtt, és arra lehetett számítani, hogy a keret még az év vége előtt kimerül. Ezért az MNB a hitelprogramhoz biztosított keretösszeg további 500 milliárd forinttal történő megemelése mellett döntött.

Év végi határidő

A NHP-s hitelszerződéseket tehát év végéig meg kell kötni, a keretösszeg megemelése nem jelenti a program időbeli hatályának meghosszabbítását.

A legfontosabb tudnivalók

  • Maximális kamat: 2,5 százalék, de kiemelkedően jó cégek esetében a bankok versenyeznek a hitelért, így ennél alacsonyabb kamat is elérhető. Láttunk már finanszírozás 1,7 százalékon is.
  • Hitel minimum összege: 3 millió forint, de a gyakorlatban a legtöbb bank 10 millió forintos minimumot alkalmaz.
  • A hitel maximum összege: 10 milliárd forint. Az átlagos hitelérték 30-50 millió között mozog.
  • Az ingatlan beruházások és vásárlások kötöttséggel bírnak: kizárólag saját tevékenyéghez kapcsolódó ingatlanhoz vehető fel NHP hitel, bérbeadás csak cégcsoporthoz tartozó vállalat számára történhet meg.

Elérhető hitelfajták

  • Forgóeszköz hitel készlet és vevő finanszírozásra maximum 3 évre.
  • Beruházási hitel maximum 10 évre (eszközvásárlás, ingatlan beruházás, cégfelvásárlás).
  • EU-pályázat előfinanszírozás.
  • Lízing.

Ki kaphat hitelt?

A hitel teljes kockázatát a hitelszerződést aláíró bank viseli. Ha a hitelfelvevő adós maradnak a kölcsön összegével, a banknak akkor is vissza kell fizetnie az MNB által biztosított 0 százalékos forrást (ezt helyezik ki 2,5 százalékon). Ebből adódóan a hitelhez elbírálási folyamaton keresztül lehet hozzájutni.

Vizsgálja meg, hogy cége alkalmas-e az NHP felvételére!