Hitellel kezdődik a tanév minden hatodik családban

iskolakezdés, költségek, hitel,
Az első osztályba készülő Horváth Irma ül tankönyvei és tanszerei között, mielőtt berakja azokat az új iskolatáskájába a szeptember elsejei iskolakezdés előtt.
Vágólapra másolva!
Átlagban 50 ezer forintba kerül havonta egy gyerek iskoláztatása.
Vágólapra másolva!

Minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt vegyen fel szeptemberben a költségek fedezésére. Közülük minden második ismerőstől vagy rokontól kérne kölcsön, egyharmaduk pedig folyószámla-hitelét vagy hitelkártyáját használná – derül ki a Budapest Bank felméréséből.

Tavasszal kezdenek spórolni

Egy általános iskolás diákra átlagban 48 ezer forintot kell költeni tanévkezdéskor, de nem a tankönyvek viszik el a legtöbb pénzt. Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A szülők fele igyekszik az őszi kiadásokat több hónapra elosztani, és az iskolakezdéssel járó kiadásokra már 5 hónappal korábban elkezdenek spórolni. A megkérdezettek 80 százaléka válaszolta, hogy komoly anyagi terhet jelent a gyerekek beiskolázása.

58 ezer az átlag

A felmérés szerint egy egyetemista gyerekre átlagosan 124 ezer, egy középiskolásra mintegy 64 ezer, egy általános iskolásra pedig 48 ezer forintot kell költeni tanévkezdéskor. A legnagyobb terhet a megfelelő ruházat és lábbelik, valamint a taneszközök és a tankönyvek beszerzése jelenti: ez teszi ki a költségek 70 százalékát. Az egyetemisták esetében a tandíj kifizetése is komoly összeget emészt fel.

Nem csak a szeptember nehéz

Egy nő az első osztályba készülő unokahúgával (középen) tanszereket vásárol egy budaörsi papír- és írószerboltban. Forrás: MTI/Beliczay László

Tanévkezdés után átlagosan havonta 49 ezer forint kiadást jelent egy gyermek taníttatása a különórákat beleértve. Egy általános iskolás esetében a havi költség 38 ezer forint, egy középiskolásnál már közel 55 ezer, egyetemistáknál pedig meghaladhatja a 113 ezer forintot. A havi fizetnivaló sok kis tételből jön össze: ételre és utazásra például minden hónapban költeni kell, a különórák és a számítástechnikai eszközök alkalmi kiadásokkal járnak. Az egyetemisták szülei az albérletre vagy a kollégiumra adják ki a legtöbb pénzt.