A Hankook reagált a szakszervezeti vádakra

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban összesen kettő esetben kezdeményezte a munkáltató a munkaviszony megszüntetését szakszervezeti tisztségviselő esetében – reagált a Hankook a sajtóban megjelent hírekre.
Vágólapra másolva!

A Hankook Tire Magyarország Kft. közleménye szerint az egyik a jelenlegi eset, amelyről az Origo is beszámolt, a másik, korábban elbocsátott munkavállaló ügye pedig vádemelési javaslattal került az ügyészség elé. A többi esetben a munkavállalók maguk kezdeményezték a felmondást, és közös megegyezéssel távoztak a cégtől.

Ami a jelenlegi konkrét esetet illeti, a közlemény szerint a Hankook Tire Magyarország Kft. 2014. július 21-i hatállyal megszüntette egyik munkavállalójának munkaviszonyát, aki egyben a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetében is vezető pozíciót tölt be.

A felmondása valós oka az volt, hogy a munkavállaló munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából. Valótlan az állítás, hogy jogi tanulmányai miatt szűnt meg a munkaviszonya.

A felmondás rövid határidővel való kézbesítésének oka, hogy a magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valakinek a rosszullétét/betegségét figyelembe vegye a munkáltató, ha az ügye egyébként már tisztázott.

Ilyenkor a hatályos jogszabályok szerint akkor is kézbesíteni kell a felmondást, ha a munkavállaló betegállományban van. E szabály betartását a bíróságok szigorúan vizsgálják, következetesen érvényre juttatják – zárul a közlemény.