A költségvetésből fizetnék az uniós pályázatokat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottsággal zajlanak a tárgyalások, és egy vizsgálat is folyamatban van még.
Vágólapra másolva!

A jogi keret biztosító partnerségi megállapodás és az operatív programok tárgyalásai még nem zárultak le az Európai Bizottsággal, ezért a kormány a költségvetési kockázat terhére vállalja a pályázatok kiírását, mondta Rákossy Balázs. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerint az EU-val folytatott viták nagyobb része technikai jellegű, ezeket gyorsan orvosolni tudják majd. A Bizottság egyelőre vizsgálja a támogatások elosztását végző apparátus működését, az ellenőrzés lezárásáig fenntartják a kifizetések befagyasztásának lehetőségét.

Újraiparosítunk

A kormány a magas hozzáadott értéket képviselő iparágakat kívánja fejleszteni, például a járműipart, az élelmiszeripart, az elektronikát, a logisztikát és a turizmust - mondta Rákossy Balázs. Az elsődleges cél a kis- és középvállalkozások fejlesztése, a munkahelyteremtés és az újraiparosítás. Az államtitkár szerint újraiparosítás az EU-ban is népszerű fejlesztési terület. Az Európai Bizottság újonnan megválasztott elnökének célkitűzése szerint az ipar GDP-ben betöltött szerepét az eddigi 16 százalékról 2020-ig 20 százalékra kell emelni.

Korábban kezdik

Az új, 2014-2020-as támogatási ciklus első pályázatait eredetileg legkorábban október végén tervezték kiírni, de a feltételek már most készen állnak arra, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelenjenek az első pályázatok, mondta Rákossy Balázs államtitkár.