Csúcsra tör a Whirlpool

Vágólapra másolva!
A fogyasztási cikkek piacán tevékenykedő holland Unilever és az amerikai székhelyű Whirlpool árfolyama újabb történelmi csúcs felállításával próbálkozhat meg. Kellő óvatossággal már most beszállhatunk az Unilverer papírjaiba, de a Whirlpool esetében érdemes lehet talán kivárni, míg véglegesen át nem lendül a most előtte lévő szint túloldalára.
Vágólapra másolva!

Whirlpool: Még sokat erősödhet

Még tart az az emelkedő trend, amit tavaly június óta épített fel az árfolyam. Azonban az év elején felállított történelmi csúcsot még nem tudta újból megközelíteni, de jelenleg még jó lehetőség kínálkozhat erre.

A mozgóátlagok aranykereszt jelzése kedvező lehet az árfolyam számára, ha teljesen kirajzolódik. Még annak ellenére is, hogy az MACD eladási szignált küldhet, az RSI pedig nemrégiben lefordult a túlvett zóna határáról.

A mozgóátlagról felpattanva célba veheti a papír a tőle közel nyolc dollárnyira álló rekord szintet, ha nem töri meg emelkedését az év eleje óta fennálló, szaggatott vonallal jelzett, enyhén csökkenő trendvonal. A szimmetrikus háromszögből való kitörés esetén pedig kedvező beszálló nyílhat meg a long pozícióra spekuláló befektetők számára.

Whirlpool napi grafikon (NYSE, dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Akár a korábbi csúcsokat összekötő egyenes által kijelölt 160 dolláros szint fölé is kilőhet a részvény, amennyiben nem akasztja meg erősödését a történelmi szintnél lévő ellenállás. Ezzel akár több mint 5 százalékos növekedés elé is nézhet a papír.

Whirlpool heti grafikon (NYSE, dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Unilever: Meghaladhatja a történelmi csúcsot

Február óta emelkedő trend mentén halad az Unilever árfolyama, amennyiben a napi grafikonra pillantunk. A trendvonalról való legutóbbi elrugaszkodása óta mostanra már az 50-es mozgóátlagot is elhagyta az árfolyam. Ha onnan is fel tud pattanni, akkor szinte akadálymentesen juthat el a 33 eurós történelmi magasságba.

Az MACD vételi jelzése és az RSI emelkedő trendje mind megerősíti a papír piacán kialakult kedvező képet. Ha mégis elesne a mostani támasz, akkor a következő megállót a 30,5 euró közelében lévő emelkedő trendvonal jelentené.

Unilever napi grafikon (Amszterdam, euró) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Már 2009 óta tart az emelkedő trend az Unilever árfolyamában, ha a heti grafikont vesszük alapul. Ráadásul egy emelkedő ék alakzat is felfedezhető a charton. Néhány hete sikeresen rugaszkodott el az 50-es mozgóátlagról megcélozva a korábbi történelmi csúcsot.

Friss rekordot dönthetne meg az árfolyam, ha áttörné a fej-váll alakzat nyakvonalát, ami pont egybe esik a történelmi csúcs szintjével. Bár nagy kihívásnak ígérkezik ez a feladat, de ha teljesül a formáció tankönyvi jóslata, mi szerint az ellenállás áttörése után nem fullad ki az erősödés, akkor könnyen elképzelhetővé válik, hogy az ék által kijelölt 34,7 eurós magasságig is eljusson.

Unilever heti grafikon (Amszterdam, euró) Forrás: AmiBroker, Investor.hu