A tőzsdézéshez gyomor kell

tőzsde részvény árfolyam mozgás
Vágólapra másolva!
A piaci korrekcióra készülés és az emiatti óvatoskodás károsabb befektetésünk teljesítményére, mint maga a korrekció veszteségének elszenvedése – mondja Peter Lynch befektetési guru, a Fidelity Alapkezelő egykori elnöke.
Vágólapra másolva!

Peter Lynch befektetési guru véleménye szerint ablakon kidobott pénz, ha egy részvénypiaci korrekciótól tartva nem vásárolunk a tőzsdén. Az ilyen jellegű félelmeink által elszalasztott profit nagysága ugyanis magasabb annál, mint amit egy átlagos tőzsdei korrekció miatt veszíthetünk. Lynch arra figyelmeztet, hogy senki sem tudhatja biztosan, mikor következnek be a tőzsdei korrekciók, gyakorlatilag ezért fölösleges is arra pozícionálni magunkat.

Bár számos, a híroldalak által is előszeretettel idézett szakember van a világon, akik pont baljós jóslataik miatt szereztek nagy ismertséget maguknak, az csak nagyon ritka esetben fordul elő, hogy valaki rendszeresen, visszatérő módon is sikeresen jósolta volna meg a korrekciók bekövetkeztének idejét.

„A korrekciók be fognak következni, de senki sem tudja, mikor. Ha nem állsz készen erre, nem kellene a tőzsdén lenned. Itt ugyanis a gyomor a kulcsfontosságú szerv, nem az agy. Bár senki nem tudja, mit csinál a piac a következő egy vagy két évben, az idő nekünk dolgozik a tőzsdéken” – mondja Lynch.

Míg elemzők gyakorta próbálnak magyarázatot találni a részvénypiaci esésekre, sokszor nem olyan egyszerű. Ráadásul mindig lehet miért aggódnunk, hiszen háborúk, járványok, rossz negyedéves vállalati adatok, vagy a részvények túlárazottságára utaló jelek bármikor meghozhatják az eladók tömegeit a parkettre. Olyan is előfordul viszont, hogy a részvénypiac a sok rossz hír ellenére is csak újabb és újabb csúcsokat dönt, máskor viszont adott esetben már kisebb rossz hírekre is intenzíven zuhan. Ezért is olyan nehéz azt kiszámítani, hogy mikor jön a korrekció.

Seth Godin befektető és több sikeres üzleti könyv szerzője a témával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, a legrosszabb az, hogy többször készülünk korrekcióra, mint az ténylegesen bekövetkezik. Ez a folyamat egy ritkán bekövetkező negatív élmény sorozatos, előzetes átéléséhez vezet, amely szorongást válthat ki. A folyamatos szorongás érzet, amit a veszteségtől való félelmünk okozhat, rontja döntéshozó képességünket, így tényleges baj esetén is rosszul reagálunk. Akinek nincs gyomra, talán jobb, ha még most kiszáll.