Már másnap csökkentette díjait a megbírságolt bank

Vágólapra másolva!
A MagNet Bank gyorsan reagált, és ügyfelei már kevesebbet fizetnek a számlavezetésért. A bank egyike volt annak a 10 pénzintézetnek, amelyikre az MNB július 14-én összesen 71,75 millió forintos bírságot szabott ki, mert jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztókat terhelő díjakat és költségeket. A 47,5 milliós bírságot kapott AXA biztos, hogy nem csökkent a díjain, hiszen az érintett számlák már több hónapja megszűntek.
Vágólapra másolva!

Az MNB az elmúlt időszakban – korábbi bejelentésének megfelelően – újabb pénzügyi szervezeteknél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot, hogy az érintett piaci szereplők 2012. január 1-je és 2014. április 25-e közt a jogszabályokkal összhangban változtattak-e egyoldalúan konstrukcióik díjain, jutalékain vagy költségein. Korábban a jegybank a jogszerűtlen módosítások miatt 35 pénzügyi szervezetre összesen közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 2014 márciusában. Ez az összeg július 14-én újabb 71,75 millió forinttal nőtt, 10 további pénzintézet kapott büntetést.

Pénzügyi szervezet Bírság összege
AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe 47 és fél millió forint
Széchenyi István Hitelszövetkezet 5 és fél millió forint
BNP PARIBAS Magyarországi Fióktelepe 3 és fél millió forint
MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. 3 millió forint
Szentesi Hitelszövetkezet 3 millió forint
Commerzbank Zrt. 2 és fél millió forint
Magyar Vidék Hitelszövetkezet 2 millió forint
Tiszántúli Első Hitelszövetkezet 1 millió 750 ezer forint
EvoBank Zrt. 1 és fél mililó forint
Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 és fél mililó forint

Gyors reakció

A büntetésre a leggyorsabban a MagNet Bank reagált, ahol már másnap az eredeti értékre csökkentették az érintett díjakat, közölte a BankRáció.hu. A díjcsökkentés csak a már korábban, 2013. augusztus 14-ig, 2012. július 2-ig illetve 2013. október 1-ig nyitott bankszámlákra vonatkozik.

Nem mindehol csökken

Nem minden banknál várható, hogy csökkenek a díjak, hiszen vizsgált számlacsomagok már sok esetben megszűntek. A 47,5 milliós bírságot kapott AXA sem értékesíti már a régi számláit, amelyekről a meglévő ügyfeleknek is váltaniuk kellett az új konstrukciókra. A márciusban intézkedéssel sújtott pénzügyi szolgáltatóknak 2014. június 15-ig kellett összesíteniük és jelenteniük a jegybank felé, hogy mekkora mértékű jogosulatlanul elvont díjat fizettek vissza jelenlegi és a vizsgálat időszakában velük kapcsolatban álló korábbi ügyfeleiknek – áll az MNB közleményében.

Az összesítés szerint a visszafizetésre kötelezett 33 pénzügyi szervezet közül 27 pénzügyi szervezet összességében mintegy 3,12 milliárd forintnyi összeget térített vissza közel 800 ezer fogyasztónak.

Átlag 4 ezer forint jár vissza

Egy ügyfél átlagosan közel 4 ezer forint díjat kapott vissza. A fennmaradt 6 pénzügyi szervezet – közöttük jelentős piaci szereplők – esetében ugyanakkor a szolgáltatók által kezdeményezett bírósági eljárás felfüggesztette a díjvisszafizetések végrehajtását. E fogyasztók akkor kaphatják vissza pénzüket, ha a bírói testületek ítéletei is megerősítik az MNB határozatainak jogszerűségét.

Nincs tennivaló

A most megbírságolt 10 bank ez után kezdheti meg a díjak visszautalását, amit minden ügyfél számlájára automatikusan megtörténik, vagyis az érintetteknek semmi tennivalójuk nincs.