Megtorpant Gates és Soros befektetése

FCC napi grafikon (Madrid)
Vágólapra másolva!
Nem muzsikál túl jól Bill Gates és Soros György közös spanyol befektetése, az FCC. Ennek oka, hogy az építőiparban is tevékenykedő társaság a vártnál gyengébb eredménnyel állt elő, raádásul a jövőbeli előrejelzésekkel sem sikerült lenyűgözni a befektetőket.
Vágólapra másolva!
  • Az elemzői várakozásokhoz képest gyengébben teljesített tavaly a spanyol FCC társaság. Az építőiparban is tevékenykedő cég ugyanis 1,5 milliárd eurós veszteséget termelt 2013 egészében, míg az elemzők kevesebb mint fele ekkora, 673 millió eurós mínuszt vártak.
  • Bár az amortizációt és értékcsökkenést is magába foglaló üzemi eredmény (EBITDA) terén még nyereséges volt a vállalat, a 720 millió eurós profit némiképp elmarad a szakértők által várt 735 milliótól.
  • A jövőt illetően felemás érzése lehet a befektetőknek, ugyanis 2014-re hiába vár 5 százalékos árbevétel (Bloomberg konszenzus: +4,5%) és 20 százalékos EBITDA növekedést az FCC menedzsmentje, az elemzők ennél nagyobb, 27 százalékos EBITDA bővüléssel számoltak.
  • Ráadásul a menedzsment által 2016-ra előrejelzett 7,66 milliárd eurós bevétel sem ad okot túl nagy optimizmusra, ugyanis korábban még 2015-re 9,7 milliárd eurót várt az FCC vezetése.
  • Ennek tudatában nem csoda, hogy a befektetők csalódottak, aminek következtében több mint 7 százalékot esett az FCC árfolyama.
FCC napi grafikon (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A sztorival már korábban is foglalkoztunk: