Újabb csapás Kelet-Magyarországra

Vágólapra másolva!
Közel 600 hazai máktermelő megélhetése kerülhet veszélybe, ha a tiszavasvári gyógyszergyárból Indiába viszik a morfin gyártását. A városban körülbelül 180-an kerülhetnek utcára, a szakszervezet Orbán Viktortól vár segítséget.
Vágólapra másolva!

A morfin alapanyagaként, gyógyászati célokra használt, úgynevezett alkaloid mákot február vége felé, de legkésőbb március elején el kellene vetni. A magyar termesztők többsége általában januárban szokott leszerződni az éves mennyiségre, az idén azonban borulhat minden: a legnagyobb hazai felvásárlónak számító tiszavasvári Alkaloida Zrt. jelezte a városnak, hogy a morfin gyártását Indiába viszi, vagyis 2014-ben egy gramm mákot sem fog felvásárolni.

Az elmúlt években az alkaloid mák sok családnak adott biztos vagy legalább jól kiszámítható jövedelmet. Egy átlagos évben hektáronként 1 tonna termést lehetett előállítani, 100-150 ezer forintos jövedelemmel. A vetőmagot az Alkaloida előlegként biztosította, és a betakarítás költségeihez is hozzájárult, előre kifizetve a várható termés felvásárlási árának 20 százalékát.

Export kellene

A cég hivatalosan még nem értesítette a partnereit, pedig a hazai, 15-16 ezer hektáros vetésterület mintegy 60 százaléka már le van kötve az előzetes szerződésekkel. "Nagy a bizonytalanság, mi is csak a sajtóból értesültünk a hírekről. A vetőmagnak már itt kellene lennie, ezzel szemben arra kell felkészülnünk, hogy semmit sem fogunk vetni" – mondja Isztin Ferenc, a Máktermelők Országos Szövetségének elnöke.

A magyar élelmiszeripar legfeljebb pár ezer hektár termését képes felvenni, ezért a termelőknek exportpiac után kellene nézniük, vagy más terményre kellene átállniuk. Isztin szerint az utóbbi a járható út, de a kukorica és egyéb gabonafajták termesztése sokkal kockázatosabb, kiszámíthatatlanabb. Ha az Alkaloida felbontja a szerződését, ő 20 év után fog a mák helyett mást vetni a földjére.

Fülöp Erik Tiszavasvári polgármester pár napja rendkívüli közleményt adott ki, amelynek hangvétele még reménykedő, azt hangsúlyozza, hogy végleges döntés nincs az ügyben. Megkeresésünkkor a polgármesteri hivatalban annyit közöltek: nincs újabb információjuk, az Origo értesülései szerint azonban a 360 fős létszám megfelezése szerepel a tervekben.

A társaság a Virgin-szigetekre bejegyzett Sun Pharma nevű, indiai hátterű cég birtokában van. Tavalyi eredménye még nem ismert, ám 2011-ben közel 4 milliárd forint bevétel mellett 5,1 milliárdos veszteséget szenvedett el, és hiába tornázta fel a bevételét 2012-ben 5,3 milliárd forintra, a vesztesége ugyanekkora volt.

Rossz tendencia

Tiszavasvárira az utóbbi időben rájár a rúd, a városból sokan dolgoznak a nem messze lévő tiszaújvárosi Jabil elektronikai összeszerelő üzemben is, amely nemrég szintén jókora leépítésbe kezdett.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) egyenesen ágazati problémát lát az események mögött, ezért levélben Orbán Viktorhoz fordult segítségért. „Azt szeretnénk elérni, hogy a kormány, a magyar gyógyszergyártók és a szakszervezetek közösen üljenek tárgyalóasztalhoz, és keressenek gyors megoldást” – mondja Székely Tamás elnök.

Szerinte az iparágban mindenhol hasonlóan rossz tendencia figyelhető meg, a foglalkoztatás csökken, és a gyógyszeripari hatóanyagok hazai gyártása egyre kevésbé versenyképes az olcsó, általában távol-keleti helyszínekkel szemben.

Az Origo a négy nagy magyarországi termeléssel rendelkező gyógyszergyár (Egis, Richter Gedeon, Sanofi, Teva) mindegyikétől azt a választ kapta, hogy nincs napirenden leépítés, még a hatóanyaggyártás területén sem. Az Egis kifejezetten hangsúlyozta, hogy a magas hozzáadott értékű hatóanyagok fejlesztésére és gyártására összpontosít, ezzel szeretné bebiztosítani magát a világpiaci változásokkal szemben.

A létszámstop ugyanakkor évek óta általános szabály a szektorban, a nyugdíjba vonulókat vagy máshol munkát vállalókat az üzemekben általában nem pótolják, a foglalkoztatottság ennek következtében kismértékben ugyan, de folyamatosan csökken.