Nyolcan néztek utána a NAV-nál, igazat mondott-e Horváth András

Vágólapra másolva!
A volt NAV-os dolgozó vádjai után egy hétvége alatt lefolytatták a belső vizsgálatot, és semmi szabálytalanságot nem találtak.
Vágólapra másolva!

Nyolc ember végezte el azt a belső vizsgálatot, amit még Horváth András nyilvánosság elé lépése után folytattak le a Nemzeti Adó- és Váhivatalnál - derül ki abból az írásos válaszból, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára adott Scheiring Gábor országgyűlési képviselőnek.

A PM képviselője azt kérdezte a gazdasági minisztertől, hogy miért nem vizsgálja ki a kormány alaposan a NAV-nál az ezermilliárdos csalási botrányt. Miután Horváth András november 8-án a nyilvánosság elé állt a vádjaival, a NAV belső vizsgálatot rendelt el, amelynek már 11-re meg is volt az eredménye, ami megállapította, hogy a NAV jogszerűen ellenőrizte a nagy adózókat (az ügy főbb eseményeit ebben a cikkünkben követheti nyomon).

Orbán Gábor tájékoztatása szerint a vizsgálatban - mivel Horváth csak általánosságban fogalmazta meg a vádjait - egyedi ügyeket nem vizsgáltak, a kiemelt adózókkal kapcsolatos állítások megállapítását csak az adóellenőrzések szabályszerűsége tekintetében volt lehetőségük megvizsgálni. Ennek eredményeként megállapították, hogy az előzetesen kiválasztott kiemelt adózóknál mindig elrendelték az adóellenőrzéseket, a belső vizsgálat során visszaélésekre, szabálytalanságokra utaló körülmény nem merült fel.

Orbán még azt is leírta, hogy a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező háromezres adózói kör esetében 4918 ellenőrzést folytatott le a NAV, vagyis 1,6 vizsgálat jutott egy nagy adózóra. A kiemelt adózói körben ennél is többet ellenőriztek, egy adózóra 2,1 vizsgálat jutott, amely az államtitkár szerint jóval magasabb, mint az országos átlag, ráadásul a vizsgálatok döntő többsége adóhiány megállapításával zárult.