Orbán szerint nem is mentek el sokan Magyarországról

Vágólapra másolva!
Tíz év alatt 350 ezren mentek el vendégmunkásnak az országból, ez a miniszterelnök szerint európai viszonylatban sem sok. Orbán Viktor biztos abban, hogy újra a közép-európai régió éllovasa leszünk, már ami a gazdasági növekedést illeti, és a következő tíz-húsz évben Kínával és Brazíliával kell versenyeznünk. A magyar bankadó sokáig fog még fájni a bankoknak, ígérte.
Vágólapra másolva!

Tíz év alatt 350 ezren mentek el vendégmunkásnak Magyarországról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország tiszteletbeli konzuljainak konferenciáján. A kormányfő - aki azt is mondta, hogy 2010-ben nem volt forradalom - kifejtette: a népességarányokat nézve ez a szám Közép-Európában alacsonynak számít. Azt az érvet is felhozta, hogy nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, és például Ausztriából tavaly többen mentek el, mint Magyarországról.

Szavai szerint, akik ma elmennek Magyarországról, azok vendégmunkások, azért távoznak, mert máshol könnyebben tudnak boldogulni, több pénzt tudnak keresni. Közép-Európa-szerte egy elsősorban Németországba irányuló vendégmunkás-jelenség tapasztalható - fogalmazott, hozzátéve, hogy az alapvetően német központú "agyelszívás" szerinte "nem egy baleset", hanem egy jól átgondolt stratégia következménye.

A bankadó fájni fog, és sokáig így is marad

A miniszterelnök beszélt a magyar bankadóról is, amely szerinte sokáig még meg fogja haladni az európai átlagot.

Orbán Viktor megismételte azt a kormányzati célkitűzést is, hogy növeljék a magyar tulajdonú pénzintézetek arányát. Ezért fontos szerinte az OTP megerősítése - dacára annak, hogy a tulajdonosi háttere nem teljesen magyar -, valamint a takarékszövetkezeti rendszer integrációja - mondta. (Az elmúlt hónapokban történtek fényében érdekes, hogy a miniszterelnök az OTP-t is a baráti pénzintézetek közé sorolta, ugyanis éles csörte volt az OTP vezére, Csányi Sándor és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár között, és Csányi megtámadásában a kormányközeli Magyar Nemzet és a Heti Válasz is segített.) A takarékpénztári rendszernek 5 százalék a részesedése a magyar pénzpiaci rendszerből, ám "egy egyszerű átszervezéssel", egy pénzügyi injekcióval, amelyről a kormány már döntött, ez felvihető 15 százalékra, fogalmazott. A takarékszövetkezeti rendszerben az elmúlt hetekben vette át az irányítást az állam, és a szektorban sokan épp azt látják a takarékok megerősítése mögött, hogy azzal a kormányzat az OTP-nek támasztana erős versenytársat.

Éllovas leszünk, Kínával versenyzünk

A kormányfő szólt arról is, hogy 2013-14-re Magyarország ismét a régió éllovasa lehet. Az idei gazdasági növekedés a "mértéktartók" által prognosztizált 0,5 százalék fölé is mehet, és jövő évre kétszázalékos bővülést tervez a kabinet a költségvetésben, jelezte. A gazdaságban lezajlott szerkezeti átalakítások pedig esélyt adnak arra, hogy 2014 után is folytatódjon a növekedés - tette hozzá.

Megítélése szerint a magyar gazdasági növekedés a következő években a régió országainak bővülését is meghaladja majd, így Magyarország - a 2002 előtti évekhez hasonlóan - újra a régió éllovasa lehet. Úgy látja egyébként, hogy Magyarországnak a következő 15-20 évben nem az európai államokkal kell állnia a versenyt, hanem az európaiaknál jóval versenyképesebbnek bizonyuló feltörekvőkkel, Brazíliától Kínáig. Megjegyezte azt is, hogy az országnak az az érdeke, hogy kiegyensúlyozottabbak legyenek az exportkereskedelmi kapcsolatai, ezért is hirdették meg a keleti nyitást.