Tippeljenek, melyik cég költi a legtöbbet K+F-re?

Vágólapra másolva!
Tudják, idén melyik vállalat költötte a legtöbb pénzt kutatás-fejlesztésre? Tippeljenek, és lejjebb láthatják majd a választ, ami őszintén szólva engem nagyon meglepett. 
Vágólapra másolva!

Amikor a Business Insideren megnyitottam a cikket, azonnal elkezdtek pörögni a nagyvállalati nevek a fejemben. Ezek zömében technológiai cégek voltak, de a kollégák közül valakinek például azonnal a gyógyszergyártók jutottak eszébe.

Egyikőnk sem járt messze a megoldástól, hiszen a Samsung, a Microsoft, az Intel, vagy a Roche, illetve a Novartis is toplistás, de mégsem az elsők. A mezőnyt számomra legalábbis megdöbbentő módon toronymagasan a Volkswagen vezeti, igaz több autógyártó is helyet kapott az első húsz között, ráadásul ahogy a cikk szövegéből kiderül, a cég tavaly is a harmadik volt.

A Volkswagen nem akar lemaradni a versenyben, amit a magas K+F kiadásokon keresztül képesek is lehetnek elérni, ráadásul az eredmények jövőbeli növekedése miatt sem mindegy, hogy mennyit költenek kutatás fejlesztésre. Ha a K+F kiadásokat a jövőbe való befektetésként értelmezzük, akkor a prémium autógyártók közül a BMW lemaradása igen szembetűnő.

A másik nagy lemaradó az Apple, akiről az volt a benyomásom, hogy K+F terén biztos valahol a világ élvonalába tartozik. Ehhez képest az ötvenes lista vége felé kullog. Persze bizonyos tételek számviteli elszámolásában is mutatkozhatnak különbségek (mondjuk egyes tételeket nem költségként, hanem beruházásként értelmeznek), azért a lista ennek ellenére is igen elgondolkodtató.

Forrás:Investor.hu