Az összeterelt uniós pénzből 280 ezer lakás újulhatna meg

Vágólapra másolva!
Öt szakmai szervezet kitalálta, mire mehetne 420 milliárd energetikai támogatás.
Vágólapra másolva!

Ne kelljen önerő, az összes vonatkozó uniós forrás kerüljön egy kalapba, garantálja a hiteleket az állam, így 2020-ig évi 40 ezer (összesen 280 ezer) lakást lehet felújítani úgy, hogy azzal még az állam is jól jár – ez áll abban a dokumentumban a Világgazdaság szerint, amelyet öt magyarországi építőipari és energetikai szervezet állított össze a kormány számára.

A következő uniós költségvetési ciklusban kiemelt jelentőségük lesz az energiahatékonysági beruházásoknak. A banki hitelekkel, uniós támogatásokkal együtt Magyarország 1260 milliárd forintot szánhat erre a célra hét év alatt. Öt civil szakmai szervezet arra tett javaslatot a Hazai hatékonyság elnevezésű tervben, hogy akkor lenne a leghatékonyabb a forráselosztás, ha az egész összeg egy állami alapba kerülne. Ebből 420 milliárd lenne a lehívott támogatás, a többi 66 százalék pedig banki hitel lenne.

Az energetikai felújítás egy kedvezményes hitelből történne, amely mögött az ötletadók szerint az állam garanciája állna. A beruházók a megtakarított összegekből fizetnék vissza a hiteleket, de önerőt a terv szerint nem kellene hozzátenni. A teljes időszakban 100 milliárd forint megtakarítást lehetne elérni, úgy, hogy a lakosságnak csökken a rezsiszámlája, és a kis- és középvállalkozások versenyképesebbé válnak.

Az állam évi 70 milliárddal remélhetne többet a befolyó adókból, miközben 40 ezer munkahely jöhetne létre, és 4 százalékkal csökkenhetne a gázimport.