Fontos, hogy jó idő legyen a szüretig

Ha jó lesz a szeptemberi idő, akár kiváló évük is lehet a hazai bortermelőknek.
Vágólapra másolva!
Miközben Villányban már a hétvégén elkezdődött a szüret, addig a borvidékek többségén még néhány hétig érnie kell a szőlőnek. Az pedig, hogy a hátralévő napokban milyen lesz az idő, kritikus jelentősséggel bír a bor minősége szempontjából.
Vágólapra másolva!

Nagyon kell drukkolniuk a szőlősgazdáknak, hogy szeptember első felében jó idő legyen, ugyanis a termés mennyisége most igazán fontos szempont lesz az utóbbi időben előre törő importborok megfékezéséhez, írja a Világgazdaság.

Ha jó lesz a szeptemberi idő, akár kiváló évük is lehet a hazai bortermelőknek.

Miközben a szőlőtermés a nyár közepi aszályt viszonylag jól átvészelte, a mostani állás szerint inkább csak erős közepes termés várható - ha azonban a hátralévő hetek időjárása kedvezően alakul, akkor még kiváló évük is lehet a hazai bortermelőknek.

A termés minősége és mennyisége most egyaránt kritikus fontosságú, hiszen az elmúlt években a hazai bortermelők piaci pozíciója alapvetően változott meg: a korábbi néhány év viszonylag gyenge termése amúgy is helyzetbe hozta az importborokat, amit csak felerősített a hazai gyenge, és kevéssé fizetőképes kereslet. Jelen állás szerint az olcsó olasz és spanyol borok helyzete lényegesen jobb, mint a hazaiaké.

Több termés lesz, mint tavaly

A Világgazdaság szerint tavaly Magyarországon mintegy 1,9 millió hektoliter bor előállításához szükséges szőlő termett, ez a mennyiség pedig a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul évente. A helyzetet tovább árnyalja, hogy a magyar bortermelők évente nagyjából félmillió hektoliter bort szoktak exportálni - a tavalyi deficit tehát összességében egymillió hektoliternyi volt.

Ehhez képest idén jobb helyzetet várnak, bár a nyári aszály a mennyiségre nem volt jó hatással. A terméskiesés az ország egyes régióiban eltérő mértékű, de nagyságrendileg tíz százalékkal az átlagos alatti termésmennyiséggel számolnak a szakemberek. A minőséggel viszont - különösen, ha a szeptember nem hoz extrém időjárási viszonyokat - idén biztosan nem lesz gond.