Bangladesben 19 órás műszakban dolgoznak

Vágólapra másolva!
A BBC riportere a helyszínen kivárta, hogy mikor ér véget a reggel 7 órakor kezdődött műszak. A munkások éjjel fél háromkor jöttek ki a gyárból, és reggel 7-re mentek vissza robotolni.
Vágólapra másolva!

A brit közszolgálati média riportere a bangladesi Ha Meem Sportsware ruhagyára előtt rejtőzve töltötte az éjszakát. Beszámolója szerint a munkát reggel 7 órakor felvevő munkásokat csak hajnal fél háromkor látta kijönni, ami több mint 19 órás műszaknak felel meg.

Ráadásul éjjel egy időre még a portás is otthagyta a fülkéjét, a gyárat pedig rázárta a munkásokra, ami azért különösen súlyos, mert a ruhagyárakban viszonylag gyakoriak a tűzesetek, és a dolgozók nehezen tudtak volna az épületből kijutni.

Az egyik, hajnalban szóra bírt munkás azt mondta, 2 angol fontnak, azaz 720 forintnak megfelelő összeget keresett a műszak alatt, és nagyon fáradt. Kialudni nincs ideje magát, hiszen reggel 7-re jön vissza dolgozni.

Két nappal később az angol riporter egy potenciális üzleti partnernek adta ki magát, és úgy ment be ugyanabba a gyárba. A vezetők körbevezették, és amikor a műszakokról érdeklődött, bemutatták neki azokat a papírokat, amelyek szerint a munkások a kérdéses napon délután fél hatkor mentek haza.

A gyárban egyébként éppen a Lidl áruházláncnak készítettek 150 ezer farmernadrágot. A menedzserek szerint képtelenség, hogy az üzemet rázárták volna a dolgozókra, ilyet soha nem tesznek, a kérdéses esetben pedig egy másik kijárat végig nyitva állt.

A bangladesi dolgozók érdekvédelmi szervezete szerint nem ez az egyetlen gyár, amelyik hasonlóan kreatívan értelmezi a kettős könyvelés fogalmát. A trükköt sokan beveszik, ha a nyugati megrendelő nem jár alaposan utána a részleteknek, akkor könnyen megvezetik.

Bár általánosan elterjedt, hogy a megrendelők elvárják a beszállítóktól a rendes munkakörülmények biztosítását, arra kevesebb lehetőségük van, hogy a hasonló műszakhosszabbításokat leleplezzék.

A Lidl az eset kapcsán kifejtette, hogy eddig 6 millió fontot fektetett a dolgozók munka- és életkörülményeinek javítására, a Ha Meem Sportsware pedig minden gyanúsítást visszautasított.

A BBC értékelése szerint Bangladesben a ruhaipar 4 millió embernek biztosít megélhetést, és ezzel alapvetően átformálja a népesség helyzetét. A gyárak többsége ma már modern és biztonságos, de még így is százezrek dolgoznak veszélyes és illegális körülmények között, hogy a nyugati világot ellássák ruhaneművel.