Az adóhatóság rááll a trafikok ellenőrzésére

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság rááll az új trafikok ellenőrzésére. Bemennek minden új boltba, de felkeresik azokat is, akiknek már nincs engedélyük cigarettát, dohányárut árulni, írja a Magyar Nemzet. Ha mégis ezt teszik, akár félmilliárd forintos büntetést is kaphatnak. Az adóellenőröket polgárőrök és fogyasztóvédők segítik, de az adóhatóság számít arra is, hogy az emberek bejelentik, ha valami nincs rendben.
Vágólapra másolva!

Július közepén országos vizsgálatsorozat indul a dohánykereskedelem ellenőrzésére - tudta meg a Magyar Nemzet az adóhatóságtól. Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki ügyekért felelős szóvivője elmondta: csütörtökig 5310 kérelem érkezett a trafikpályázatok nyerteseitől, s a hatóság eddig 5258 esetben adta meg a hozzájárulást. A NAV nagyjából két tucat beadványt utasított el, azért, mert az érintett vállalkozás nem felelt meg a törvényi előírásoknak, például egymillió forintnál nagyobb adó- vagy vámbírságot szabtak ki rá az elmúlt öt évben.

A pénzügyőrök nyitás előtt minden trafikot felkeresnek, és ha hiányosságot találnak, felszólítják a tulajdonost a hibák orvoslására. Amennyiben ez nem történik meg, az érintett az engedély visszavonását követően akár el is veszítheti a húsz évre szóló dohányárusítási jogát.

A nagyszabású ellenőrzések július 15-e után kezdődnek, a korábban cigarettát árusító boltok, kocsmák, szórakozóhelyek ugyanis addig kínálhatnak dohányterméket. Ha valamely vállalkozás a határidő után engedély nélkül árul cigarettát, komoly pénzbüntetésre számíthat, a szankció összege ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedhet.

A vámhatóság munkáját a közterület-felügyelők és a polgárőrök is segítik majd, úgy, hogy tájékoztatást adnak arról, hol találkoztak feltételezhetően engedély nélküli dohányforgalmazással. Jelzések a rendőrhatóságtól és akár az állampolgároktól is érkezhetnek - mondta az adóhivatali szóvivő.

Az új szabályok életbe lépése után a hatóság fokozottan figyeli majd a keleti és a déli határszakaszokat - tudatta a szóvivő, hozzátéve, eddig nem tapasztalták, hogy megugrott volna a cigaretta illegális behozatala. Arra is felkészültek, hogy szükség esetén pénzügyőröket, szakembereket csoportosítsanak át az esetleg kritikussá váló térségekbe.