Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Segítené a kormány a fuvarozókat az új útdíjrendszerre való átállásban

Vágólapra másolva!
A kormány egy várhatóan több mint tízmilliárd forintos kompenzációs csomagot dolgoz ki a fuvarozóknak, amely segíti a szektort a használatarányos útdíjrendszerre való áttérésben.
Vágólapra másolva!

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szombaton Budapesten bejelentette, hogy az NGM egy nagyjából 10 milliárdos kompenzációs csomagon dolgozik, mely enyhíteni hivatott a magyar fuvarozók terheit az új útdíjrendszerre történő átállás ideje alatt. Az államtitkár a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) által rendezett fórumon szólalt fel.

Szatmáry elmondta, hogy a tárgyalások a kompenzációs csomagról még nem zárultak le, a kormány első olvasatban tárgyalta a javaslatot, amelyről várhatóan jövő héten születik döntés, a parlament pedig már a nyári ülésszak vége előtt elfogadhatja. Vereczkey Zoltán, az MKFE elnöke a részletekről elmondta: a csomag fő eleme az lenne, hogy a súlyadót az európai uniós minimumra csökkentik, vagyis a jelenlegi 1240 forintról 850 forintra 100 kilogrammonként évente.

A kilométerenként maximum 130 forintos e-útdíjról itt olvashat bővebben.

A rendezvényen Emőri Gábor, az e-útdíj rendszert egy másik céggel konzorciumban kiépítő I-Cell Kft. ügyvezető igazgatója, az új rendszer technikai részleteiről azt mondta, hogy a használatarányos útdíj megfizetésére kötelezett fuvarozók június közepétől regisztrálhatják járművüket az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) honlapján. Az e-útdíjat július 1-től háromféleképpen lehet majd megfizetni: fedélzeti eszközzel flottakövetési szolgáltató segítségével, szintén fedélzeti eszközzel Európai Elektronikus Útdíj Szolgáltatás (EETS)szolgáltatón keresztül, vagy előre megváltott viszonylati jeggyel.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a fizetést elmulasztóknak várhatóan több száz eurós bírsággal kell számolniuk. Hozzátette ugyanakkor, hogy az erről szóló jogszabály még nem jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről