Több száz gyógyszer ára csökken

Vágólapra másolva!
Az április elsejétől érvénybe lépő új gyógyszerárak az Egis és a Richter esetében is további lemorzsolódást hoznak. Míg az Egis átlagosan 11 százalékkal, addig a Richter 13 százalékkal csökkenti bizonyos termékeinek árát. Ez természetesen nem jó hír a két vállalat számára, azonban fontos látni, hogy az "csak" a termékkör egy részét illeti.  
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hetek vakliciteinek hatására a tőzsdei jelenléttel is bíró gyógyszergyártók is további árlemorzsolódást kénytelenek elszenvedni. Az Egis esetében 36 termék esetében átlagosan 11 százalékos árcsökkentésre kerül sor, míg a Richternél 53 gyógyszer szenved el 13 százalékos áreróziót.

Nem a két tőzsdei cég az egyetlen persze, mely a vaklicitek eredményeinek hatására az árak csökkentésére kényszerül. Rajtuk kívül további közel negyven olyan gyógyszergyártó van, melyek hasonló lépésekre kényszerültek összességében közel hétszáz termékük esetében.

A hazai gyártók számára nem jó hír, hogy az utóbbi félévek igen jelentős áresését követően újabb lemorzsolódást kénytelenek elszenvedni bizonyos termékeik esetében. Mindez nyomást helyez a vállalatok hazai bevételére , amit egyelőre láthatóan a vaklicitek rendszerének februári változása sem tudott megállítani.

Bár a mostani árerózió alapvetően kedvezőtlen hír a hazai gyógyszercégek számára, fontos azt is látni, hogy a Richter és Egis esetében az érintett termékek köre csak egy része a vállalati portfóliónak, ráadásul a hazai bevételeknél mindkét esetben sokkal nagyobb hangsúly van az exportpiaci teljesítménynek.

Mi az a vaklicit?

Az OEP félévente tart vaklicitet (legutóbb az elmúlt hetekben), melyek során az egyes gyógyszergyártók kvázi árajánlatokat adnak az általuk eladni szánt termékekre. A legalacsonyabb árat benyújtó vállalat terméke fog referenciaként szolgálni, melytől más készítmények árai sem térhetnek el jelentősebben, ha továbbra is a támogatotti körbe szeretnének tartozni.

Mivel néhány kis szereplő - melyek később nem tudtak megfelelő mennyiségeket biztosítani a termékeikből - az utóbbi pár vaklicit során hatalmas mértékben nyomta lefele az árakat, egyre nagyobbá vált a kockázata, hogy a külföldön is aktív gyártók kénytelenek lesznek kivonni a forgalomból a termékeiket.

Az ellátásbiztonság erősítése érdekében emiatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma februárban a vaklicitek rendszerének változtatása mellett határozott. Eszerint azon gyártók, amelyek a vaklicit során az árajánlatuk révén preferált (kiemelt támogatási előnyöket biztosító) státuszba kerültek, a folyamatos ellátást viszont később nem tudják garantálni, az adott gyógyszerük vonatkozásában a következő licitben nem nyerhetnek el preferált státuszt.