Jót jelentett Európa harmadik legnagyobb olajcége, emelkedik papír

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzushoz képest magasabb egy részvényre jutó profitot, illetve újrabeszerzési árakkal módosított profitot ért el Európa harmadik legnagyobb olajcége, a Total. A társaság ugyanakkor árbevétel soron némi csalódást okozott, de ezzel nem foglalkoznak a részvényesek, mivel közel 1 százalékos emelkedésével az európai olajszektor egyik éllovasa ma a Total.
Vágólapra másolva!

Pozitív meglepetést okozott Európa harmadik legnagyobb olajcégének, a francia Totalnak a gyorsjelentése. Az előző év azonos időszakához képest az egy részvényre jutó profit és újrabeszerzési árakkal tisztított eredmény (CCS Profit) vaskos, kétszámjegyű növekedést mutat, ráadásul az elemzői konszenzust is sikerült némileg túlszárnyalni. Árbevétel soron viszont nem volt képes kiugró teljesítményre a társaság.

Forrás: [origo]

Némi aggodalomra adhat okot, hogy 4 százalékot zsugorodott éves alapon a társaság termelése, csupán 2,293 millió hordó kőolajegyenértékest hozott a felszínre a Total. A visszaeső kitermelést a cég egy Északi-tengeren lévő platform leállásával, illetve nigériai áradásokkal magyarázta.

Forrás: [origo]

Mi az a kőolaj-egyenérték?

A kőolaj-egyenérték egy olyan olaj- és energiamérték, amivel a különféle energiahordozók mennyisége összehasonlíthatóvá válik, például a kitermelés, készletek vagy felhasználás terén.



A 2013-as évben a 2012-nek megfelelő szintű beruházást szeretne a társaság végrehajtani, összesen 22 milliárd dollárt fordítanának erre, a kutatásokra fordított büdzsét 2,8 milliárd dollárral emeli a vállalat a 2012-es 2,5 milliárd dollárról. Leginkább Elefántcsontpartra, Gabonra, Kenyára és Brazíliára akarnak fókuszálni.

A Total még tavaly jelentett be egy 15-20 milliárd dolláros eszközértékesítési programot azért, hogy a fő tevékenységekre tudjon koncentrálni. 2012-ben ennek a tervnek egy részét teljesítette a vállalat, 6 milliárd dollár értékben vált meg érdekeltségektől.

A finomítói környezet némileg romlott a negyedév során a harmadik negyedévhez viszonyítva. Az európai finomítói árrés a Bloomberg adatai szerint 34 dollár volt tonnánként, ami jelentős csökkenés a korábbi 51 tonnához képest, de még mindig jobb a 15,1 dolláros egy évvel korábbi szinthez képest.

A menedzsment a 2011-es üzleti évhez viszonyítva 3 százalékkal megemeli az osztalék kifizetését is, mely így éves 2,34 euró lehet részvényenként.

Jól reagált a részvény

A Total részvénye a francia tőzsdén jól reagált, a közel 1 százalékos emelkedésével a legjobban teljesítő európai olajcégek rangsorát is vezeti, ugyanakkor napon belül némi visszaesést lehet látni.

Forrás: [origo]

A Total árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]