Matolcsy: Kisgyermekeink fenekén kis piros pont van

Vágólapra másolva!
Matolcsy Györgytől azt kérte Lázár János egy lakossági fórum elején, hogy olyat mondjon, amivel bekerülhet a gazdaságtörténetbe. A miniszter mindent megpróbált.
Vágólapra másolva!

"Felhívtam miniszter úr figyelmét, hogy igyekezzen most is valami olyat mondani, amivel beírja a nevét a gazdaságtörténetbe" - vezette be Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert Lázár János egy hódmezővásárhelyi fórumon, amelyről az Index készített videót. "Igyekszem" - válaszolta Matolcsy, majd belefogott.

A miniszter szerint 2012 lesz a gazdasági mélypont, Magyarország "a stagnáláson túl is visszaesik", de jövőre már növekedés lesz szerinte. Ezt azzal támasztotta alá, hogy "a dermedt eurómilliárdok jelentős részét megmozgatta a kormány", vagyis az uniós pénzek gyors lehívásától várja Matolcsy a növekedést. "Minden centet lehívunk" - ígérte.

Az államadósságról beszélve azt mondta: "Pogácsa, víz és nagyon finom sütemény fogadott... Az adósságszámokat majd apasztjuk, a pogácsa sorsára jutnak ezek a számok is." Szerinte Magyarország ugyan nem lesz európai elefánt, de "remélem lesz megint kelet-európai kistigris. Aranyos, játékos, de azért lesznek fogai."

A fórumon részt vevő egyik középkorú úr arra kérdezett rá, hogy Bajnai Gordon kelet-ázsiai ivadékoknak nevezte a Fidesz-szavazókat. (Valójában Bajnai arról beszélt, hogy olyan átjárás van a Jobbik és a Fidesz szavazói közt, mint ahogy a közép-ázsiai határokon járnak át az emberek.)

Matolcsy erre azt mondta: "Mi büszkék vagyunk, hogy Ázsiából jöttünk. Kisgyermekeink fenekén 100-ból 30 esetben hat hétig kis, piros pont van, mint a japán kisgyermekek fenekén." Hozzátette, hogy ezt japán tudósok mondták neki. Az ázsiai kapcsolat hasznosságáról elmondta, hogy a kínai tárgyalások elején mindig a magyar-kínai közös kapcsolatokat emlegetik.

Matolcsy beszélt a pénzvilág elleni "gigászi küzdelemről" is, amelyet egy olyan "macska-egér harchoz" hasonlított, ahol "mi leszünk a macskák".