Tűzkár sújthatta a Masterplast negyedévét

Vágólapra másolva!
A hét második felében, vélhetően csütörtök reggel jelentő Masterplasttól gyenge eredményt vár a KBC Securities elemzője. A gyenge európai kereslet miatt a cég várhatóan a tavalyi év hasonló időszakához képest enyhén csökkenő bevételekről, és jelentősen visszaeső nettó eredményről számolhat be. A működési tételek mellett a nagyváradi tűzeset miatt vélhetően elszámolt veszteségek is sújthatják az idei harmadik negyedévet, bár ez a következő negyedévekben visszaírásra kerülhet, amint a biztosító megtéríti a kárt. 
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtökön teszi közzé negyedéves jelentését a Masterplast. A KBC Securities elemzője szerint a szezonálisan legerősebb negyedévtől idén nem szabad sokat várni. Néhány európai versenytárs jelentéséből arra lehet következtetni, hogy gyenge a kereslet az építőipari alapanyagok iránt, így vélhetően az egy évvel korábbi bevételeket nem tudja meghaladni az idei harmadik negyedévben a Masterplast.

Forrás: [origo]

Az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy három nagyágyú is az európai kereslet visszaeséséről számolt be az elmúlt héten. A Holcim, a HeidelbergCement és a Lafarge is az európai konjunktúra nehézségeit ecsetelte negyedéves beszámolójában, így várhatóan a Masterplast is a kereslet visszaesésével szembesült.

Ezt tovább erősítheti, hogy szeptemberben egy tűzeset miatt a Masterplastnak nagyjából 1,5 - 2,0 millió eurós kára keletkezett a Nagyváradi raktárában. A társaság közzététele szerint az árukészlet biztosítva volt tűzkár ellen, azonban a KBC Securities elemzője úgy véli, hogy hosszabb időt vehet igénybe a kár pontos felmérése és a biztosító térítése. Emiatt a legutóbbi negyedévben vélhetően egyszeri tételként a cégnek le kellett nyelnie a kapcsolódó veszteséget, és a következő negyedévekben, a biztosító térítésével párhuzamosan számolhatja majd el nyereségként a kompenzációt.

Forrás: [origo]

A tűzeset vélhetően nem csak az egyszeri veszteség miatt nyomja le a Masterplast negyedéves eredményét, hanem a kieső megrendelések miatt is. Várhatóan a cég Romániából származó bevételei csökkentek emiatt.

A pénzügyi eredmény viszont a korábbi negyedévekhez képest kedvezőbben alakulhatott, mivel a tőkeemelésből beáramló forrás fel nem használt részén a társaság vélhetően növekvő kamatbevételeket könyvelhetett el.

Masterplast

Forrás: [origo]