Pengeélen táncol Horvátország, a MOL bánhatja

Vágólapra másolva!
Már csak egy hajszál választja el a horvát adósminősítést, hogy a befektetésre nem ajánlott kategóriába essen, ugyanis a Fitch negatívra rontotta az eddig stabil kilátásokkal rendelkező "BBB-"-os besorolást. Hasonló a helyzet a másik két nagy hitelminősítőnél is, ami a MOL számára lehet kedvezőtlen hír, azután, hogy nemrégiben rontott a magyar osztályzaton az S&P.
Vágólapra másolva!

Negatív kilátást fogalmazott meg a horvát "BBB-"os adósminősítéssel szemben a Fitch a jelenlegi stabillal szemben, ami még éppen hogy a befektetésre ajánlott kategóriába található. Az adósminősítő a lépést a legutóbbi horvát költségvetési tervezettel hozta összefüggésbe, miszerint az idei 3,5 százalékos hiány után jövőre 3,8 százalékos deficit keletkezne. A Fitch uniós módszertan szerint számolt hiánya azonban még ennél is magasabb, a 3,9 százalékos érték 0,7 százalékponttal magasabb, mint a legutóbbi prognózisa.

A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's "Baa3"-as és az S&P "BBB-"-os minősítése is éppen hogy csak a befektetésre ajánlott kategórában található.

Horvátország adósminősítése a hazai cégek közül nagyban érintheti a MOL osztályzatát is az INA leányán keresztül. Az S&P Magyarország leminősítését követően közölte, hogy nem nyúl a MOL besorolásához, ugyanakkor, egy újabb magyar vagy horvát osztályzatrontás már meglátszana az olajcég megítélésén is. Jelenleg a MOL kilátásai az S&P-nél és a Fitchnél is stabilak, előbbi "BB+"-os, míg utóbbi "BBB-"-os adósminősítést fogalmaz meg.

MOL

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]