Óvatosan válogat a nagy mellek között a Hooters

Hooters, étterem, Budapest, Liszt Ferenc tér, építkezés
Vágólapra másolva!
Felvette az első 51 pincérlányt a hamarosan Budapesten megnyíló Hooters, amelynek legfőbb látványelemei a nagy mellű, mosolygós felszolgálók. Az étteremlánc már sok pert megélt, de ha ügyesen csinálja, akkor kevés esélyük van azoknak, akik nem férnek be a stábba.
Vágólapra másolva!

"Hooters-lány szeretnél lenni? 18-30 éves vagy? Jelentkezz most!" - ezt a hirdetést tette fel magyar Facebook-oldalára az amerikai Hooters étteremlánc, amely augusztus végén nyitja meg első magyarországi egységét. A Hooters a csirkeszárnyainál is híresebb arról, hogy nagy mellű, csinos lányokat alkalmaz pincérként. A cég képein, videóin nem látni olyan Hooters-lányt a felszolgálók közt, akinek ne domborodna ki a melle a szűk ruhában. A "hooter" angol szó pedig kürtöt, autódudát jelent, így az amerikai szlengben úgy használják a női mellre a szót, mint a magyarban a dudát.

A budapesti étterembe 51 felszolgálólányt vett fel a Hooters a már lezajlott felvétel során. Az [origo]-nak Alex Hemingway, a budapesti étterem tulajdonosa azt mondta, hogy 4100-an jelentkeztek a munkára, közülük 2500 lányt hívtak be meghallgatásra, és több százan lettek volna alkalmasak arra, hogy narancssárga, szűk nadrágban és a melleket kiemelő, testhez álló topban adják az étterem hamburgereit, csirkeszárnyait, tengeri ételeit.

Hemingway azt állította, hogy alapvetően nem a mellek méretét nézik, persze számít, hogy a lány szép legyen, de fontosabb, hogy jó legyen a hozzáállása, kedves, jó modorú legyen. Az étterem ugyanis a Hooters-márkanévhez keres lányokat, ezen belül csak egy feladatrészt tesz ki a felszolgálás. "Laza, boldog hely akarunk lenni" - ecsetelte a tulajdonos, hogy milyen is lenne a Hooters-brand.

Alex Hemingway szerint náluk nincs sem nemi, sem életkori diszkrimináció. A Hooters-lány pozíciójára (ami szerinte nem egyenlő a pincérkedéssel) értelemszerű, hogy lányokat keresnek, és azt is mondta, hogy náluk 40 évesen is lehet dolgozni, ha amúgy a vendégekkel kedves a dolgozó. A kiválasztásnál azért szabnak meg kritériumokat, mert Hooters-lánynak lenni nem csak annyit jelent, hogy valaki felszolgáló, azaz nem mindegy, hogy valaki fiatal lány vagy idősödő férfi. Az 51 kiválasztottat négy, az Egyesült Államokból érkező Hooters-lány fogja betanítani a feladatra, mivel például fürdőruhaversenyeken is indulnak, ez is a cég profiljához tartozik.

Fotó: Mudra László [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

A Hootershez került lányok kondi- és szoláriumbérletet is kapnak, hogy vonzón tarthassák a testüket. Hemingway szerint kevés hely van a vendéglátóiparban, ahol jobb dolguk lenne a lányoknak. A teljes borravalót megkapják, bejelentett munkahelyük lesz, és a fizetésük is jó - mondta a tulajdonos. Éppen ezért nem tart az ellenőrzésektől, azt mondta: "a hatóságok imádni fognak minket".

Egyenlő bánásmód

A hirdetés csak a nemet és az életkort szűri meg, a jelentkezők ez alapján még nem tudhatják, hogy az alakjuk megfelelő lesz-e a cégnek. Azt viszont a Hooters nem tehetné meg, hogy a mellek mérete és formája alapján tegyen különbséget a hozzá jelentkezők között, ezt - természetesen nem konkrétan a mellekre utalva - uniós jogszabályok és a munka törvénykönyve is tiltja. Viszont ahhoz nagy kitartás kell, hogy valaki perre menjen azért, mert nem vették fel, mivel az állásinterjún elhangzó beszélgetés alapján szinte lehetetlen feladatra vállalkozik, aki bíróság előtt szeretné megvédeni az igazát.

Az állásra jelentkezőket és a dolgozókat egyaránt védi az egyenlő bánásmódról szóló törvény, amely szerint nemi hovatartozás, életkor, családi, egészségi állapot, vallási, világnézeti meggyőződés, politikai vagy más vélemény, anyanyelv, kisebbséghez tartozás, fogyatékosság vagy egyéb helyzet alapján két összehasonlítható helyzetben lévő ember között nem enged különbséget tenni.

A törvény betartásáért felelős Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) az [origo] megkeresésére azt válaszolta, hogy a külső adottságok minősülhetnek az "egyéb helyzetnek", vagyis a külalak szerint nem szabadna megkülönböztetni az állásra pályázókat. Mint ahogy az alapján sem lehet elvileg diszkriminálni, hogy milyen nemű vagy életkorú a jelentkező. Suhajda Attila, a Foglalkoztatók Munkajogi Fóruma vezetőjének elmondása szerint az egyenlő elbánást uniós jogszabály rögzíti, amelyet az egyes tagállamok sem írhatnak felül. Az alapelvek szerint tehát nem lenne jogszerű a Hooters álláshirdetése, a törvény viszont biztosítja a munkaadóknak, hogy a munkához illő dolgozókat keressenek.

Fotó: Mudra László [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

Van kiskapu

A cég egy hatósági vizsgálatnál védekezhet azzal, hogy a munka jellege vagy természete alapján indokolt a megkülönböztetés. Ez logikus is, hiszen egy nehéz fizikai munkát igénylő feladatkörre joggal nem vesz fel egy cég gyenge testfelépítésű dolgozót. Az EBH azt írta, ha a munkáltató nem tudja bizonyítani, hogy a meghirdetett munkakörhöz elengedhetetlen feltétel a jelentkező életkora vagy nemi hovatartozása, az álláshirdetés diszkriminatívnak minősül a jelentkezésből eleve kizárt munkavállalókkal szemben.

Az [origo] által felkeresett munkajogász szerint a Hooters viszonylag könnyen tudja bizonyítani, hogy a hirdetése nem diszkriminatív. "Elfogadható olyan indoklás, hogy a cég profiljába a női felszolgálók illenek" - magyarázta Sebesi Csaba ügyvéd, hogy szerinte miért nem probléma az álláshirdetésben, hogy csak nőket keresnek pincérnek, pedig a felszolgálást férfiak is elvégezhetnék. Óvatosan fogalmazva az életkori kitételre is lehet olyan magyarázatot adni, amely megállja a helyét egy perben. Például lehet hivatkozni a munkabírásra, vagy akár arra is, hogy a külső befolyásolja a forgalmat, ezért csak fiatal munkavállalót akar a cég alkalmazni.

Dudák

Hogy az ilyen érvek meggyőznék-e az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, addig semmiképp nem derül ki, amíg valaki eljárást nem indít. A hatóság ugyanis csak egyes bejelentések után tud vizsgálódni, és csakis akkor, ha a bejelentőt érte sérelem, vagyis, ha az álláshirdetésre azért nem jelentkezhetett, mert túlkoros vagy férfi. Ha valaki ezt megtenné, a hatóság ekkor vizsgálhatná meg, hogy jogszerűen meg tudja-e magyarázni a Hooters, hogy miért szűkítette le a jelentkezést.

Míg az életkori és a nemi szűkítést az ügyvéd szerint megmagyarázhatja az étterem, azzal már nehezebb dolga lenne, ha kiderülne, hogy a cég csak nagy mellű nőket vesz fel. Hemingway tagadta is, hogy ez így lenne, pedig szemmel látható az étterem munkaerőt illető ízlése.

Az ügyvéd szerint viszont a gyakorlat teljesen más, mint a jogi elvek, a valóságban alig van, aki venné a fáradságot egy perhez vagy eljáráshoz, inkább elmennek dolgozni máshova. A per azért is lenne problémás, mert nehéz bizonyítani, hogy az állásinterjún mi hangzott el. Nagy valószínűséggel csak a Hooters döntéshozói tudják, ha valakit azért nem vettek fel, mert nem elég nagy a melle, vagy szerintük nem elég szép. De még ha ki is mondják a felvételin, "úgyis az számít, hogy mit tud bizonyítani a jelentkező" - mondta Sebesi Csaba. Ezen túl pedig azt is meg kell tudni határozni, hogy milyen kár érte a perre menőt, mennyi kártérítést kér - és ez sem egyszerű feladat.

Fotó: Mudra László [origo]
Még több fotóért kattintson a képre!

Amerikában megszorongatták

A nehézségek ellenére a magyartól eltérő jogrendszerrel rendelkező Egyesült Államokban a Hooterst többször perelték már be a dolgozói,vagy olyanok, akiket nem vettek fel. A New York Times szerint 1997-ben 3,75 millió dollárt (mai áron 860 millió forintot) fizetett ki az étterem férfiaknak, akiket nem vettek fel. A bíróság a büntetés ellenére engedélyezte, hogy a Hooters csábító alakú nőket foglalkoztasson felszolgálóként, viszont a Hooters vállalta, hogy létrehoz olyan pozíciókat, például csaposok vagy hostok, amelyekre mindkét nem jelentkezhet. A Foxnews szerint 2009-ben is beperelte az egyik texasi Hooterst egy férfi, amiért felszolgáló csak nő lehet, de végül peren kívül megállapodott az étteremmel.

A kaliforniai Hooters-főnök túl messzire ment

Egy kaliforniai Hooters-étterem vezetőjét súlyosabb vád érte annál, mint hogy hogyan írta ki az álláshirdetést. 2003-ban azzal perelte be öt nő (akikhez később további 40 csatlakozott), hogy öltözés közben rejtett kamerás felvételeket készítettek róluk - írta a CNN. Az egyik felvételiző azt állította, hogy az interjú folyamán az étteremvezető fogdosta őt, és az alakját kritizálta.

A rendőrség beszámolója szerint a munka elnyerésért a jelentkezőknek fel kellett próbálniuk a Hooters egyenruháját, a szűk narancssárga nadrágot és a szűk fehér topot. Közben a férfi kiment a helyiségből azt a látszatot keltve, hogy a lányok nyugodtan öltözhetnek. Többen megsejtették, hogy eközben filmezik őket. A nyomozók 2004 februárjában foglaltak le 180 videofelvételt a tulajdonos lakásán, amelyeken a lányok átöltözésének egyes fázisai láthatók.

A Hooters azt közölte az esetről, hogy a kaliforniai éttermük franchise-tulajdonosa nemcsak a törvényt, de a cég belső szabályzatát is megsértette. A cég ügyvédje szerint az egyenruhát csak akkor kapják meg a lányok, ha már felvették őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!