Jogsértéssel vádolja a Tescót a szakszervezet, az áruházlánc cáfol

Vágólapra másolva!
A Liga szakszervezet szerint a Tesco jogellenesen bocsátott el két szakszervezeti vezetőt, az áruházlánc azonban cáfolja a vádakat.
Vágólapra másolva!

A Tesco áruházlánc ellehetetleníti a szakszervezeti működést és törvénytelen eszközöket alkalmaz - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke csütörtökön.

Az érdekképviselet vezetője szerint a Tesco jogellenesen járt el, amikor rendkívüli felmondással megszüntette a Ligához tartozó Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezet elnökének (KDFSZ) és egyik tisztségviselőjének munkaviszonyát szerdán. Bubenkó Csaba, a KDFSZ vezetője közölte, a munkáltató azzal indokolta a rendkívüli felmondást, hogy megszegték a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét akkor, amikor egy munkahelyi balesetet szenvedett dolgozót felvilágosítottak jogairól, a kártérítési igény lehetőségéről.

A Tesco a vádakra reagálva közölte: a két szakszervezeti vezető olyan súlyos jogsértést követett el, hogy a cég kénytelen elbocsátani őket. Az áruházlánc szerint ugyanis a súlyos balesetet szenvedett munkavállalót személyesen is és családtagjain keresztül is arra próbálták rávenni, hogy a balesete lényeges körülményével kapcsolatban úgy nyilatkozzon, hogy a munkáltatóval szemben minél nagyobb haszonra tehessen szert.