IMF: A román áfaemelés csak átmeneti gyógyír

Vágólapra másolva!
Közel 4 milliárd lej többletbevételt jelenthet a költségvetésnek az áfaemelés Romániában. Ez azonban a tervezettnél nagyobb inflációhoz, ám a külkereskedelmi mérleg javulásához vezethet - vélik a szakértők. Az IMF elégedetlen, szerintük ez az intézkedés csak rövid távon jelent megoldást.
Vágólapra másolva!

Ha a román kormány által elhatározott áfaemelés valóban hatályba lép július elsejétől, az év végéig 3,5-4 milliárd lej (csaknem egymilliárd euró) pluszbevételt fog jelenteni a költségvetés számára, ez esetben tartható lesz a 6,8 százalékos hiánycél, vagyis egyelőre nincs szükség a társadalombiztosítási hozzájárulás emelésére és a nyugdíjak megadóztatására - vélekedett több nyilatkozatában is Sebastian Vladescu pénzügyminiszter.

Az intézkedés egyik kedvező hatása lehet hogy javulhat az ország külkereskedelmi mérlege - vélik a szakértők. Elemzők úgy vélik, hogy az áfa emelése még inkább a jövedelemadó és a társasági adó be nem fizetésére sarkallja azokat, akik fenn akarják tartani eddigi életszínvonalukat.

Nem derűlátó az intézkedések kapcsán Mihai Tanasescu, az IMF bukaresti képviselője sem. Szerinte ugyanis a 24 százalékos áfa csak a pillanatnyi gondokra jelent gyógyírt, hosszú távon semmiképp sem fog hozzájárulni a nyugdíjalap problémáinak megoldásához. Szerinte éppen ezért az állami nyugdíjak reformját mielőbb végre kell hajtani.

Liviu Voinea gazdasági elemző szerint az áfaemelés miatt drasztikusan megugrik majd az infláció, és ismét akár két számjegyű pénzromlás várható az év végén. Úgy látja, hogy a költségvetésen tátongó rés betömésére elég lett volna az áfa 22 százalékra való emelése.

A román alkotmánybíróság a múlt pénteken alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a nyugdíjak 15 százalékos megkurtításának tervezetét. A kormány ezért szombaton rendkívüli ülésen döntött arról, hogy 24 százalékra emeli az áfát, ugyanakkor nem változik a személyi jövedelemadó és a társasági adó mértéke.